Folkehøgskole i vekst dyrker storbynærheten
Folkehøgskole i vekst dyrker storbynærheten
10 oktober 2023
Folkehøgskolene sliter med rekrutteringen, men en skole i Bærum har hatt fire år med unik elevvekst. Mye skyldes nærheten til Norges største by, tror skolens rektor som snart går av.
 
Av  Kjersti McElwee, KPK

Fra 2019 og fram til i fjor var Oslofjord Folkehøgskole ved Holtekilen i Bærum en av få folkehøgskoler i landet som ikke hadde synkende elevtall.  Veksten har funnet sted i avtroppende rektor Kristina Sletten Andersens tid ved roret. Hun skryter ikke av egen innsats, men mener det særlig er to grunner til framgangen: Storbynærhet og et godt sosialt miljø.

Storbyskole
– Merkevaren vår er en rendyrking av Oslo på flere plan, både med tanke på fritidsaktiviteter og undervisningen vi har, avslører Andersen. 

Siden den baptisteide skolen byttet navn fra Holtekilen Folkehøgskole til Oslofjord Folkehøgskole for fire år siden, har merkevarebyggingen særlig dreid seg om å utnytte nærheten til hovedstaden. Dit er det bare noen kilometer.

– Merkevaren vår er en rendyrking av Oslo på flere plan, både med tanke på fritidsaktiviteter og undervisningen vi har, sier Oslofjord-rektor Kristin Sletten Andersen dog legger til:
– For eksempel ville linjen Sosialt arbeid i Oslo ikke være mulig å tilby andre steder i landet, sier hun til Kristelig Pressekontor. 

Neste år vil skolen også, som den første i landet, tilby en ny studieforberedende linje. Ved å alliere seg med høyere utdanningsinstitusjoner i Oslo, håper de å kunne gi elever gode smakebiter fra ulike fagfelt.

– Aldri vært i Oslo
– Det er jo en del elever som har aldri vært i Oslo, som kommer hit. Flere av dem vet ikke forskjell på trikk og t-bane, sier rektor. 

Hun poengterer at de har investert i miljøstipendiater, det vil si andreårselever som blant annet arrangerer sosiale aktiviteter hver dag og på den måten bidrar til et positivt skolemiljø.

Folkehøgskole i vekst dyrker storbynærheten

NYTT: – En del elever har aldri vært i Oslo. Flere av dem vet ikke forskjell på trikk og t-bane, sier rektor Kristin Sletten Andersen. Foto: Kjersti McElwee, KPK. 

– Selv om vi er i Oslo, er vi en forholdvis liten folkehøgskole, og det skaper også masse trygghet, sier hun.

Åpen dør
For Andersen er god takhøyde en del av arbeidet med å skape et godt læringsmiljø. Hun ser det som en såmannsoppgave å lede en kristen folkehøgskole der få av elevene er kristne. 

– Når elever sier at de ikke visste at det gikk an å være kristen og ha det så fritt, tenker jeg vi har oppnådd mye. Det går på at vi som jobber her, tør å snakke om tro og tvil og ikke alltid møter elever med skråsikre svar, sier hun.

En kjapp ringerunde tyder på at noe av framgangen også har med rektors ledelsesstil å gjøre. Flere, blant dem administrasjonsleder Roger Dahl i Det Norske Baptistsamfunn, kommenterer at døra hennes nesten alltid står åpen. Rektor selv poengterer at man ikke kommer noen vei uten gode relasjoner.

– Det er når folk får tillit at de blomstrer. Det bærer frukter når folk som jobber her, får mye frihet, men likevel med noen forventninger og rammer. Og jeg forventer at lærerne viser tillit til elevene, sier Andersen.

– Nettroll på TikTok
I høst gikk den positive søketrenden noe tilbake også på Oslofjord Folkehøgskole, selv om tilbakegangen ikke var like drastisk som for en del andre skoler. Andersen mener det ser ut som unge har andre prioriteringer enn før pandemien.

– Når man spør ungdom hva de er bekymret for, kommer økonomi på topp. Tidligere har det nesten ikke vært på lista eller vært veldig langt ned. Det er nok en antagelse om at folkehøgskole er dyrt og at det er bedre å gå på jobb og tjene penger. Så tenker jeg at da har folkehøgskolene en jobb å gjøre i å formidle at vi ikke bare driver med tøys og moro. Å gå et år på folkehøgskole, er faktisk nyttig, sier hun.

Andersen hører også fra unge om negativ informasjon som spres på sosiale medier. 

– TikTok er dominerende i mange ungdommers liv, og der er det noen nettroll som har skapt og spredd mye dårlig og negativ informasjon om folkehøgskolene og som bygger opp under at det er bare tull og fjas vi driver med. Det anslås som en faktor når den nedadgående trenden skal forklares.

Kristin Sletten Andersens nye jobb blir i Blindeforbundet. Hun går av som rektor 1. november, men før hun går ut døra, skal hun hjelpe skolestyret med en ny strategiplan som skal settes ut i livet i 2025. 

Styreleder Billy Taranger sier han er lei for at Andersen ikke skal lede skolen lenger.    – Hun er en viktig person som har brakt ny giv hos oss og fått ansatte til å dra i samme retning. Det er ikke noe misstemning blant oss, så vi er lei oss for at hun slutter, sier han. KPK

Les også

Snart rektorskifte på Oslofjord

Dette er et sjeldent bilde fra Oslofjord Folkehøgskole: Tre rektorer står i midten. Ola Øvergaard blir konstituert rektor 1/12 til 31/1. Kristina Sletten Andersen er rektor fram til 1/12 og Knut Øilo blir ny rektor fra 1/2 2024.
Les mer

Knut Øilo ansatt som ny rektor ved Oslofjord folkehøgskole

Knut Øilo begynner som rektor ved Oslofjord Folkehøgskole 1. februar 2024. Han har vært fungerende og assisterende rektor ved Eiksmarka skole i Bærum og er nå avdelingsleder der.
Les mer

Ber om forbønn for prosessene og menighetene fram til neste landsmøte

Hovedstyret har registrert uroen og bekymringen på ulikt hold etter landsmøtevedtaket om samliv. Styret varsler at forslag til suspensjonsordning, som landsmøtet ba om, vil bli sendt på høring i god tid før neste landsmøte.
Les mer
1 - 3 av 60
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone