Ber om støtte til befolkningen i Myanmar
Ber om støtte til befolkningen i Myanmar
25 juni 2021
I Myanmar er det mange som lider etter militærkuppet i februar. Eksilregjeringen, der religiøse minoriteter har fått mer plass, ber om engasjement og støtte.

PÅ FLUKT: Mange mennesker i Myanmar er blitt interne flyktninger etter at militærjuntaen sendte bombefly mot bostedene deres. Bildene er tatt av Stefanusalliansens partner som blant annet hjelper flyktninger i Kayah-staten med mat og ly. Organisasjonen kan ikke navngis av sikkerhetshensyn. FOTO: Stefanusalliansen

Skrevet av Ingunn Marie Ruud

Fredag 11. juni slo FNs menneskerettstopp Michelle Bachelet fast at Myanmar er kastet inn i en humanitær krise, og at de militære kuppmakerne, som tok makten 1. februar, alene har ansvaret. Det melder NTB.

Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen er i direkte kontakt med medlemmer av eksilregjeringen for Myanmar, kalt National Unity Government (NUG). Her har også representanter for religiøse minoriteter, som kristne og muslimer, fått innflytelse.

– Jeg har hatt lengre samtaler med dr. Sasa, som er NUGs representant for samarbeid med andre land. Han ber først og fremst om engasjement og støtte til befolkningen, sier Brown til Kristelig Pressekontor.

Kristen minister

Dr. Sasa, som var lovet en ministerpost i Aung San Suu Kyis regjering etter valget i november, kommer fra Chin-minoriteten og er som de aller fleste derfra kristen. Mens politiet banket på dørene til folkevalgte politikere 1. februar og fraktet dem til arresten, kledde dr. Sasa seg ut som taxi-sjåfør og klarte etter tre dager å komme seg ut av landet. Han ble deretter utnevnt som FN-utsending av den nyetablerte eksilregjeringen.

– Dr. Sasa viser til FNs World Food Program sine spådommer om at det de neste månedene kommer til å være opp mot seks millioner som vil lide hungersnød, og at halvparten av befolkningen kommer til å være under fattigdomsgrensen. Det er et akutt behov for mat, medisin og utdanning som de ber om hjelp til, forteller Brown.

Ber om støtte til befolkningen i Myanmar

KRISTEN MINISTER: Dr. Sasa er kristen fra minoriteten Chin-folket i Myanmar og er utnevnt til minister i eksilregjeringen. FOTO: Wikipedia

I dekning

En annen av Stefanusalliansens partnere gjennom 15 år, Aung Myo Min, som er leder av Equality Myanmar, har også fått en ministerpost i NUG. Han gikk i dekning 1. februar og er nå blitt minister for menneskeretter.

Ber om støtte til befolkningen i Myanmar PÅ FLUKT: Mange mennesker i Myanmar er blitt interne flyktninger etter at militærjuntaen sendte bombefly mot bostedene deres. Bildene er tatt av Stefanusalliansens partner som blant annet hjelper flyktninger i Kayah-staten med mat og ly. Organisasjonen kan ikke navngis av sikkerhetshensyn. FOTO: Stefanusalliansen

I tillegg har Stefanusalliansen andre partnere som sørger for mat til omkring 1000 familier og beskytter over 80 mennesker som gjemmer seg som hæren, fordi de har deltatt i sivil ulydighet.

– Flere av våre partnere har gått i dekning eller hjelper dem som protesterer. Også disse melder om akutte behov for å kunne overleve, forteller Brown.

Anbefaler ikke anerkjennelse

I utgangspunktet ønsket Brown at norske myndigheter offentlig skulle anerkjenne eksilregjeringen i Myanmar, men nå har han skiftet mening etter å ha snakket med professor Stein Tønnesson i PRIO. Tønnesson har jobbet på flere forskningsprosjekter som omhandler demokratisering og fredsarbeid i Myanmar og kjenner landet godt.

– Han mener det er gode grunner til å ikke anbefale anerkjennelse. Faren ved å anerkjenne er at vi kan havne i et nytt Vietnam, der stormaktene med interesser i regionen støtter hver sin side i konflikten. USA og Storbritannia for eksilregjeringen og Kina og Russland for militærregimet. Da får du plutselig en stedfortrederkrig der stormaktene styrer. Det blir en vanskeligere konflikt å løse, forteller Brown som etter nøye vurdering gått tilbake på sitt tidligere ståsted.

– Nå anbefaler jeg heller at de først og fremst støtter dem og engasjerer seg med dem, sier Brown og trekker paralleller til hvordan Norge tidligere har samarbeidet med opposisjoner i Sør-Afrika under apartheid eller i Sør-Sudan før løsrivelsen fra Sudan uten å anerkjenne dem som suverene.

Ber om støtte til befolkningen i Myanmar

PÅ FLUKT: Mange mennesker i Myanmar er blitt interne flyktninger etter at militærjuntaen sendte bombefly mot bostedene deres. Bildene er tatt av Stefanusalliansens partner som blant annet hjelper flyktninger i Kayah-staten med mat og ly. Organisasjonen kan ikke navngis av sikkerhetshensyn. FOTO: Stefanusalliansen

Økt innflytelse for minoriteter

Fredprisvinner Aung San Suu Kyi, som var State Counsellor i Myanmar fra 2016 til militærkuppet 1. februar i år, har tidligere fått mye kritikk for sin rolle i behandlingen av den muslimske minoriteten rohingya-folket. Denne etniske minoriteten har vært utsatt for forfølgelse i flere tiår, men overgrepene mot dem skal ha økt betydelig etter at hun tok over som landets de facto leder. Selv om de kristne minoritetene i Myanmar ikke blir forfulgt i samme grad som rohingyaene, opplever også de mye systematisk diskriminering.

Ber om støtte til befolkningen i Myanmar

BER OM STØTTE: Generalsekretær i Stefanusalliansen, Ed Brown, mener norske myndigheter bør støtte eksilregjeringen i Myanmar selv om de ikke offisielt anerkjenner den. ARKIVFOTO: Stein Gudvangen, KPK

Nå håper Brown at medvirkningen til de religiøse minoritetenes representanter i eksilregjeringen kan skape varig endring i Myanmar.

– Det er nok fortsatt en del skepsis og varsomhet, men håpet er at denne inkluderingen på sikt kan sikre deltagelse fra alle de etniske og religiøse gruppene i styringen av landet, sier han.

– Men oppgaven med å inkludere minoriteter blir man aldri helt ferdig med, det kan man se her hjemme også. Stereotyper og fordommer er vanskelige å jobbe med, men det er vi alle nødt til, avslutter Brown. KPK

Les også

SENT samlet 800 baptister

800 baptister fra 82 land rundt om i verden deltok på misjonskonferansen SENT i Stavanger. Det var inspirerende morgensamlinger, tankevekkende temasamlinger og kveldssamlinger som utfordret til misjonstjeneste både i lokalsamfunnet og internasjonalt.
Les mer

Ett år med krig i Europa

På ettårsdagen for krigsutbruddet i Ukraina står vi fortsatt sammen med våre brødre og søstre i Ukraina og alle dem som bidrar for å hjelpe, trøste og stille savn. Kirker over hele landet markerer årsminnet i dag og denne helgen.
Les mer

Klart for nytt kapittel i livet

Trine og Ørnulf Mathisen flytter om få uker til Albir-Villajoysa i Spania for å arbeide som vertskap i Sjømannskirken. Baptistkirkene på Konnerud og i Drammen er sendemenigheter.
Les mer
1 - 3 av 148
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone