Skal ta arven inn i en digital tid
Skal ta arven inn i en digital tid
18 november 2020
Elisabeth og Tobias Giese er nye husfolk på Sandom Retreatsenter.

Av Siri D. Fjeldberg

Vakkert beliggende i Ottadalen, tre kilometere fra nærmeste nabo ligger Sandom Retreatsenter forteller nettsiden. Elisabeth, Tobias og sønnen Tammo har flyttet inn i en av de tre ansatt-boligene på Nord-Sandom. «Noen av avgjørelsene vi tar i livet har større betydning for hvordan livet blir enn andre,» sier Tobias ettertenksomt. «Dette er en av de». De begynte i den nye jobben på Sandom i september. I tillegg til å ha ansvar for retreater har Tobias ansvar for nettverksbygging og media, og Elisabeth har ansvar for meny, renhold og forbønn for gjestene.

Elisabeth og Tobias kom til Norge i 2015 med mål om en roligere tilværelse enn de hadde i Tyskland. De første årene har Tobias jobbet som pastor i Vikna Baptistmenighet. Nå handler det om å komme inn i den nye rytmen på Sandom. De ansatte har regelmessig bønnefelleskap og forbønn for gjestene selv om det ikke er retreat. I denne koronatiden har Sandom hatt retreater som vanlig, kun med noe redusert antall og nødvendig fokus på smittevern. «Vi har hatt økt påmelding denne tiden, og det har vært ventelister på alle retreatene», forteller daglig leder Anne-Karin Apalseth. Neste retreat på programmet er juleretreat og nyttårsretreat.

Elisabeth har tidligere studert kirkeforvaltning i den lutherske kirke i Tyskland fra 2005-2008. Det var samlingsbasert undervisning på et diakonihus hvor hun deltok i tidebønner. Ellers har hun lite erfaring fra retreat. «Jeg liker liturgien og å leve et trosliv i fellesskap. Det er mer helhetlig», sier hun og serverer te i håndlagde keramikkrus.

Tobias har deltatt på retreat et par ganger før. I 2009 var han på et slott i Bayern i 10 dager. «For meg var det en opplevelse av berg og dal, anstrengende og avslappende. For å roe ned og fokusere på Kristus, måtte jeg venne meg til rytmene og gi slipp på min egen kontroll. Etterhvert kjøpte jeg meg en bønnebenk og en tidebønnsbok og har prøvd det hjemme. Jeg er en introvert person og trenger mer struktur for stillhet. Her er strukturen tilrettelagt, og jeg er forpliktet til å delta. Det hjelper meg. Jeg har et inderlig ønske om å bli mer lik Jesus, men praksisen har ikke alltid vært så god. Nå ser jeg en mulighet til vekst.»

 

Tilpasning til nye generasjoner

Tobias og Elisabeth representerer en ny generasjon i retreatbevegelsen. Fredrik Krunenes er konsulent for Ungkloster i Ung baptist og har jobbet mye med daglige rytmer i kristenlivet. Han har god kjennskap til unge menneskers behov for stillhet. «Retreater er veldig relevant for unge mennesker fordi det hjelper til med å koble vekk det som forstyrrer,» forteller han. «Det er et pusterom du ikke vet at du trenger før du har dratt dit. I en tilværelse som kan oppleves hektisk, kaotisk og rotløs gir retreat en mulighet for stillhet, refleksjon og fordypning.»

Sandom er det eldste retreatstedet i Norge og har blitt brukt til retreater siden 1955. Edin Løvås og disippelkretsen trengte et avsides sted for å søke Gud. De fant Sandom, et fraflyttet småbruk, og fikk kjøpt det av Fredrik Botten, som også var en bønnens mann. Edins visjon «Vår tid trenger Kristus-disipler», er fortsatt levende. Arbeidet nå handler om å fortsette arven etter Edin, men også å ta den med inn i en ny tid. Tobias trekker spesielt fram gudstjenesterommet på Sandom. «Jeg ble overrasket da jeg inn kom første gangen. Selv om stedet i seg selv er gammelt er utsmykningene og symbolikken i rommet oppdaterte og innbydende», forteller han. «I tillegg liker jeg at det er retreater med fjellturer på programmet. Det har det faktisk vært helt siden Edins tid». Fredrik trekker fram et par andre sider han mener bør tilrettelegges for at unge mennesker skal føle seg hjemme på retreat. «Det må være overkommelig økonomisk og være mulig å nå via kollektivtransport. Temaer og sanger må også tilpasses for yngre mennesker. Ellers hører det selvfølgelig med at det er god mat og ultimat hygge.»

De neste retreatene på Sandom er jule- og nyttårsretreat hvor det fremdeles er noen plasser ledig. I en tid hvor jula ser ut til å bli annerledes enn den pleier er det kanskje nettopp rytmen og roen som kan gi kristenlivet et nytt pust og få fokuset rettet mot det som er viktigst, Jesus Kristus.

 

Les også

Ny leder på Tomasgården

Tobias Giese, tysk-norsk baptistpastor, er ny daglig leder for det kristne retreatstedet Tomasgården i Kornsjø i Østfold.
Les mer

Oppstartshelg for Ungkloster

18.-20. august hadde Ungkloster oppstartskurs i Oslo 1. Baptistmenighet. Denne vinteren er det 12 deltakere i Ungkloster fordelt på tre forskjellige leiligheter. To er i Oslo og det tredje i Kristiansand.
Les mer

Fra Sentral-Europa til yttersida i Trøndelag

Ønsket om et mindre stressende liv enn det som er vanlig i hjemlandet førte tyske Tobias Giese til Rørvik og pastorjobben i Vikna Baptistmenighet.
Les mer
1 - 3 av 4

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone