Mer enn et kulturminne
Mer enn et kulturminne
11 oktober 2018
Det er fint å være et kulturminne, men baptistmenigheten i Drammen ønsker først og fremst å være nær og tilstede i byen.

Av Roger Dahl

Mer enn et kulturminne

Baptistkirken i Drammen ligger sentralt i byen, bare et par/tre minutters gange fra jernbanestasjon og busstasjon.  Den eldste delen av bygget er fra 1907,  det er tatt godt vare på og tilpasset dagen krav til kirkebygg. Sammen med tilbygget, som Trond Fossen tegnet i 1986, og menigheten tok i bruk fire år senere, danner kirken rett ved Strømsø torg et godt utgangspunkt for å være nær og tilstede i byen.

Aksjon Brannvakta og Drammen historielag sier på plaketten som de har fått festet på kirkeveggen at det er ukjent arkitekt på den gamle delen av kirkebygget. Slik er bygget også presentert i Drammen kommunes liste over bygninger med særlig bevaringsverdi.

Men det stemmer ikke at en ikke kjenner til arkitekten. I menighetens gamle protokoller og i historikken som ble utgitt ved 50-årsjubileet sies det at bygget er tegnet av arkitekt Nilsen og oppført av byggmester Solheim. Byhistoriker Jo Sellæg bekrefter at arkitekt Nilsen som menighetens papirer henviser til er den renomerte Drammensarkitekt N P Nilsen, som var en av dem som preget bybildet i første halvdel av forrige århundre. Det fantes ikke mange arkitekter i Drammen på den tiden, og bare en som het Nilsen, fortsetter Sellæg.

- Jeg kan fortelle at jeg har hatt en "sterk mistanke" om at N P Nilsen (han brukte aldri sitt fulle navn - Nils Petter) var arkitekten bak Eben Ezer, men har ikke funnet håndfast dokumentasjon på det, sier Jo Sellæg og legger til at N P Nilsen stod bak en rekke bygg i samme bydel på den tiden,og sier at byggestilen er typisk for arkitekt N P Nilsen, som var representant for nyklassisimen fram til ca 1930. Da ble han og andre Drammensarkitekter førende for den såkalte amerikanske modernistiske stilen. N P Nilsen står blant annet bak flere jugendbygg i Drammen fra omtrent samme tidsperiode som kirka ble bygget.

I byarkivet finnes arkitekttegninger av kirkebygget fra 1907. Tegningen på bildet er langsiden mot bakgården (der det nye bygget ble reist i slutten av 1980årene) med snitt av den opprinnelige sidebygningen og snitt av kirkesalen med detaljer av galleriet, gavelen med det store vinduet og plassering av dørene inn til kirkerommet.

Mer enn et kulturminne

Da kirkebygget var ferdig i desember 1907, etter en svært hektisk byggeperiode som begynte i mai, ga menigheten bygget navnet Eben Ezer, med henvisning til bibeltektsten " Der tok Samuel en stein og satte den opp mellom Mispa og Sjen. Han kalte steinen Eben-Eser – «Hjelpesteinen» – og sa: «Så langt har Herren hjulpet oss.» 1. Sam 7,12. Som i 1907 er menigheten som samles i baptistkirken i Dammen fortsatt takknemlig for at så langt har Herren hjulpet.

Byarkivet har også tegninger fra den store ombyggingen i 1949, med tegninger datert lille julaften i 1948. Det var for øvrig en akitekt Nilsen som stod for tegningene også denne gangen, Ragnar Anker Nilsen, som var sønnen til N.P. Nilsen.

Mer enn et kulturminne

I menighetens visjon heter det; Ledet av Gud, Preget av omsorg, Plass til alle. Med det utgangspunktet ønsker en å være tilstede i byen. Kent Remi Westergren er pastor i menigheten og Håkon Sigland leder menighetsrådet. 

Baptister fra hele Norge har blitt godt kjent med baptistkirken i Drammen siden Baptistenes lederkonferanse har vært i byen, og tildels brukt kirkelokalene de tre siste årene. Ny konferanse gjennomføres i mars neste år. 

Les også

Faren var fisker og sønnens store helt

Frank Einar Hansen snakker i podcasten Fiskeribølgen om drømmen om å bli fisker som ble knust av sjøsjuken, om fiskerene i baptistmenigheten på Andenes og om oppveksten i fiskeværet. (Foto: Ivar Hjelvik)
Les mer

Klart for nytt kapittel i livet

Trine og Ørnulf Mathisen flytter om få uker til Albir-Villajoysa i Spania for å arbeide som vertskap i Sjømannskirken. Baptistkirkene på Konnerud og i Drammen er sendemenigheter.
Les mer

Baptistklenodie fikk nye eiere

Er det noen som vi ta vare på et Baptistklenodium spurte menighetsleder Per Øvergaard i Oslo Sentrum Baptistkirke. Fredag 12. november var saken løst.
Les mer
1 - 3 av 84
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone