Pådriver for universitet i Buta
Pådriver for universitet i Buta
17 november 2016
Presidenten i CBCN, Robert Kumbowo, har et brennende engasjement for utdanningsmuligheter for unge mennesker i Bas-Uélé.

Av Lise Kyllingstad

Kumbowo har vært en pådriver, og lagt ned en formidabel innsats for å få på plass alle formaliteter slik at CBCN skulle kunne starte et universitet i Bas-Uélé.

CBCN har en videregående skole på stasjonsområdet i Buta som har stått med ubrukte klasserom i flere år på grunn av restriksjoner fra myndighetene om hvor mange klasser de får ha. Våren 2015 gjorde de en avtale med et privat universitet i Kisangani om å opprette en avdeling i Buta - i de ubrukte klasserommene. Dette ble godt mottatt av lokale og sentrale myndigheter.

19.oktober 2015, dagen før oppstart og midt under feiring og innvielse med inviterte gjester, mottok CBCN telefon fra myndighetene i Kinshasa. De hadde ombestemt seg og ville ikke lenger godkjenne universitetet i Buta som en avdeling til det private universitetet i Kisangani. CBCN tok da en modig beslutning. De bestemte seg for å starte og drive universitetet selv!

Siden 20.oktober 2015 har universitetet vert i gang, og per i dag har de rundt 200 studenter. Halvparten har tatt fatt på sitt andre studieår, mens resten begynte studiene i høst. Studentene betaler en semesteravgift som brukes til å lønne foreleserne på timesbasis. Fagene som tilbys er mastergrad i teologi, folkehelse, juss og organisasjonspsykologi. Etter hvert vil de utvide med flere fag som agronomi, økonomi og informatikk.

I fjor gikk julegaveofferet vårt til universitetet. I tillegg har baptistmenigheten i Skien bidratt med en del penger. Med disse midlene har CBCN kjøpt inn datamaskiner, printere og en parabolantenne, samt et aggregat, slik at de kan ha lys og undervise på kveldstid. Parabolantennen gir både lærere og studenter mulighet for å laste ned faglitteratur på nettet, noe som kompenserer for manglende bibliotek.

Utdanningsmuligheter i Buta vil kunne gjøre en enorm forskjell for befolkningen i området. Per i dag er det slik at de som vil studere må dra til Kisangani eller andre byer langt unna. Det er dyrt, og få har råd til dette.

Det er stadig flere ungdommer, og særlig jenter, som gjennomfører studiespesialisering i Bas-Uélé. Med et universitet i Buta vil flere jenter få mulighet til en utdannelse. Slik det er i dag, med høye kostnader, prioriterer foreldrene ofte å sende sønnene fremfor døtrene på høyskole.

Buta, og andre byer i Bas-Uélé, er i underskudd på kvalifisert personell til å besette viktige stillinger i samfunnet. Folk hentes inn utenfra, men på grunn av vanskelige forhold som dårlig infrastruktur, ingen elektrisitet og at Bas-Uélé er svært avsides, blir ikke folk værende lenge. Utdanning av personer fra området vil bidra til å styrke lokalsamfunnet.

Les også

Misjonsnytt

I siste utgave av Misjonsnytt får vi høre mer om kirkelivet i Bas Uele i Kongo, et arbeid norske baptister har støttet opp om i over 100 år.
Les mer

Misjonsnytt

Siste nytt fra misjonsarbeidet i Kongo er sendt ut i Misjonsnytt 20. desember. Les om besøk i Kongo i november og de første inntrykkene til Turid og Jon Vestøl som skal være i Kongo til februar neste år.
Les mer

SENT samlet 800 baptister

800 baptister fra 82 land rundt om i verden deltok på misjonskonferansen SENT i Stavanger. Det var inspirerende morgensamlinger, tankevekkende temasamlinger og kveldssamlinger som utfordret til misjonstjeneste både i lokalsamfunnet og internasjonalt.
Les mer
1 - 3 av 222
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone