Militæret angriper befolkning på flukt
Militæret angriper befolkning på flukt
12 januar 2023
Tirsdag 10. januar ble det gjennomført et luftangrep på Chin-folk som har søkt tilflukt tett ved grensen til India.

Av Roger Dahl

Borgerkrigen i Myanmar har snart vart i to år og tusenvis av mennesker er på flukt. Utsatt for trusler og lidelser er mange drevet bort fra sine hjem. Mange har søkt tilflukt i nabolandene India og Thailand, mens andre holdler seg i leire tett ved grensen.

Sist tirsdag ble noen av dem som er i grenseområdene i vest utsatt for et bombeangrep fra militæret. Denne gangen var det Chin-folk som ble rammet. Men tilsvarende erfaringer har også Karen-folket som holder til langsgrenseområdene mot Thailand i øst.

Bombemålet til de fem militærflyene var treningsleiren Chin National Front Camp for unge som vil kjempe for freden. At den første bomben eksploderte i luften ble redningen for den store gruppen som var i leiren. Dermed rakk de fleste å søke tilflukt i skogen. De 6-7 bombene som traff bakken førte til store ødeleggelser og fem unge mennesker mistet livet, to jenter og tre gutter som hadde søkt lys og ble begravet av jordmasser fra et av bombekraterne. Hele hendelsen ble filmet fra indisk side av grensen.

Se film av bombeangrepet på The Chin Familys Facebook-side

Guds beskyttelse

At den første bomben eksploderte i luften ser en på som Guds beskyttelse, sier integrasjonspastor Peter Ngaidam. Han er i tett kontakt med dem som står midt i hjelpearbeidet for flyktningene langs grensen og inne i India.

Ngaidam forteller at situasjonen etter dette angrepet er veldig kaotisk, Flyktningeleirene er dels i oppløsning, og mange forsøker å komme over grensen til MIzoram i India da en frykter nye angrep. Akkurat nå er det vanskelig å se for seg den videre utviklingen. Ngaidam kjenner situasjonen godt, og har to ganger i løpet av det siste året besøkt Mizoramprovinsen i India, der store grupper allerede har kommet som flyktninger fra Myanmar.

De fleste på flukt i dette området kommer fra områdene nordvest i Chin-staten. Fra Thangtlag, der hele byen er brent ned av de miliære styrkene, og Haka. De som er igjen i Haka valgte i år å feire jul i sorg over situasjonen i landet, og bombeangrepet har utløst ny sorg.

Karen landsby bombet

Torsdag 12. januar ble en Karen-landsby bombet. Den lokale baptistkirken er helt nedbrent, En håndfull mennesker ble dept, blant annet pastoren i baptistmenigheten.

 

Les også

Burmesisk pastor sørger over drepte slektninger

– Krisen i Burma blir verre og større dag for dag, sier Peter Ngaidam som er sterkt berørt av og engasjert i kampen mot hjemlandets militærregime. Foto: Stein Gudvangen, KPK.
Les mer

Myanmar trenger vår oppmerksomhet, nå!

«Situasjonen i Myanmar er hjerteskjærende, og våre brødre og søstre i Myanmar ber oss om å ikke glemme dem. Flere norske kirkesamfunn og hjelpeorganisasjoner er sterkt engasjert i Myanmar, de trenger vår støtte.
Les mer

Ber om støtte til befolkningen i Myanmar

I Myanmar er det mange som lider etter militærkuppet i februar. Eksilregjeringen, der religiøse minoriteter har fått mer plass, ber om engasjement og støtte.
Les mer
1 - 3 av 51
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone