Nettsaken vil bli oppdatert ved endringer i situasjonen: Oppdatert 12/3 kl 15.20. Oppdatert 17/3 kl 12.40. Oppdatert 29/3 kl 12:27. Oppdatert 4/4 kl 20.00. Oppdatert 8/4 kl 11.03. Oppdatert 14/4 kl 05.44. Oppdatert 16/4 kl 12.00. Oppdatert 21/4 kl 12.25. Oppdatert 23/4 kl 11.40. Oppdatert 29/4 kl 08.27. Oppdatert 30/4 kl 22.23. Oppdatert 4/5 kl 22.00, Oppdatert 7/5 kl 10.00. Oppdatert 13/5. Oppdatert 28/5. Oppdatert 10/6. Oppdatert 15/6. Oppdatert 17/6. Oppdatert 14/, oppdatert 8/9. Oppdatert 29/9. Oppdatert 4/10. Oppatert 29/10. Oppdatert 6/11. Oppdatert 7/11, oppdatert 26/11, oppdatert 5/12, oppdatert 17/12, oppdatert 4/1 2021, oppdatert 19/1 2021, oppdatert 23/4-2021. Oppdatert 26/1-2021. Oppdatert 2/2-2021. Oppdatert 19/2-2021. Oppdatert 22/2-2021.Oppdatert 23/2-2021.Oppdatert 10/3-2021. Oppdatert 18/3-2021. Oppdatert 24/3-2021. Oppdatert 4/4-202. Oppdatert 16/4-2021
Fra 16. april innførte regjeringen trinn en i gjenåpningen av samfunnetor vår sektor betyr det å gå tilbake til det som var reglene før 25. mars. At det er anledning til samlinger med inntil 100 på tilvist plass der det kan opprettholdes en meters avstand i skulderhøyde. At en fremdeles skal unngå samlinger på tvers av kommunegrensene og fremdeles følge alle smittevernreglene.
I pressekonferansen 23. mars var meldingen fra regjeringen at smittesituasjonen er alvorlig, og at en nå strammer inn de nasjonale tiltakene da lokale tiltak ikke i tilstyrekkelig grad slår tilbake smitten der det er økende smitte. Derom de nye nasjonale tiltakne ikke gir ønsket effekt vil ytterligere innstramminger kunne ilegges, som kan bli ganske omfattende og legge ytterligere restriksjoner på menighetens virksomhet.
Vaksineringen er i gang, og det er varslet betydelig økning i vaksineringen utover våren/forsommeren. Det er derfor grunn til å tro at tiltakene vil lett betraktelig når vi kommer oss gjennom masr og april, som omtales som krevende måneder.
Fra midnatt 23. februar endres kravet om fastmonterte stoler med krav om tilviste plasser. Det innebærer at gudstjenestedeltakere kan sitte på stol, benk eller lignende, eller være på en fast plass på gulvet under hele arrangementet. Denne endringen åpner for større arrangementer i langt flere lokaler. Men det har vært nødvendig å begrense maksimalt antall personer som kan være til stede på innendørs arrangement til 100 personer.
Det innebærer at en fortsatt må forholde seg til avstandsregler på minst en meter fra skulder til skulder, ved artikulert sang øker avstanden ytterligere, samt at en ellers forholder seg til retningslinjene i smittevernveilederen og lokale begresninger, som kan være strengere enn dette.
I forbindelse med endring av forskriften kom også formuleringen "Det er også en anbefaling om å unngå å samle folk på tvers av kommunegrensene." Denne formuleringen har naturligvis ført til noen spørsmål og utfordringer da flere av våre menigheter samler deltakere fra ulike kommuner. Vi har hentet inn denne vurderingen:
Norges Kristne råd (NKR) skriver (23/2) på sin nettside:
"NKR får mange henvendelser om Regjeringens anbefaling om å utsette eller avlyse arrangementer som samler personer fra ulike kommuner. Dette er et råd som må vurderes i hvert tilfelle utfra lokale forhold og lokal smittesituasjon. Anbefalingen innebærer at det ikke er tilrådelig å krysse kommunegrensen for å delta på arrangement i nabokommunen. Dette gjelder også for arrangementer for barn og unge.
Det er arrangøren som må ta stilling til om arrangementet samler personer fra ulike kommuner og beslutte avlysning eller utsettelse. Dette er til syvende og sist en skjønnsvurdering ettersom det ikke er regulert gjennom Covid-19-forskriften.
Det er eksempler på menighetshus som er lokalisert i nærheten av en kommunegrense og hvor de fleste menighetsmedlemmene faktisk er bosatt i nabokommunen.
Merk at enkelte kommuner kan innføre forbud mot å krysse kommunegrensen for å delta på arrangement.
Anbefalingene gjelder deltakelse på arrangementer og ikke reise for å utføre tjeneste som prest eller forkynner. Dette er definert som nødvendig reise og omfattes ikke av anbefalingen."
Det ble åpnet opp for lokal aktivitet for barn og unge under 20 år allerede 18. januar. Det er fremdeles en meters avstandsregel som gjelder, hvis ikke aktiviteten krever noe annet. Samtidig henstilles det til ikke å ha for mange aktiviteter og ellers ikke ha for mange sosiale kontakter.
I tillegg til de nasjonale retningslinjene vil det være lokale retningslinjer, så følg godt med på kommunens nettsider der dere har aktivitet.
Se siste nytt og oppdaterte Covid-19 veilederne
Veilederen er basert på nasjonale reguleringer og råd.
Norges kristne råd anbefaler også at arrangørene har møteverter som leder deltakerne til anviste plasser. Ettersom medlemmer av samme husstand kan sitte ved siden av hverandre, mens deltakere for øvrig må ha minimum en meter mellom seg og øvrige deltakere, kan dette være en hensiktsmessig måte å ha kontroll med at avstandskravene overholdes, inkludert skjerpede avstandskrav for personer i risikogrupper.
Videre anbefaler vi at arrangørene sørger for at gudstjenestedeltakerne forlater kirkesalen og kirkebygningen på en ordnet måte uten opphopning av deltakere i gang eller foajé. På grunn av økt smittespredning i befolkningen ber vi også kirker og menigheter vurdere nøye nødvendigheten av kirkekaffe og servering som innebærer noen utfordringer med hensyn til å overholdelse av avstandsreglene.
I tillegg har myndighetene påpekt at det er viktig med begrenset aktivitet; ha få nærkontakter, unngå unødvendig reisevirksomhet og liten sosial kontakt. Det betyr at det er lurt å tenke seg om i forhold til hvilke aktiviteter en gjennomfører, om en skal ha kirkekaffe, og i tilfelle hvordan den skal gjennomføres, om en skal ha nattverd m.m. I alle disse vurderingerne er det viktig å se på antall nærkontakter, mulighet for tilstrekkelig smittevern, og vurdering i forhold til risikogrupper. Husk også at alle våre kirkegjester står i relasjon til andre mennesker.
Dessuten, er det store lokale forskjeller, både i smittespredning og i restriksjoner. Vi kan derfor ikke gi entydlige råd for alle, men minner om noen av de viktige punktene å forholde seg til, og regner med at hver av dere er i stand til å gjøre de endelige vurderingene.
Ved spørsmål er det bare å ta kontakt, så skal vi se hva vi finner ut av sammen!
Oppdaterte smittevernveiledere for kirkelig aktivitet og for aktivitet for barn og unge finnes til enhver tid pålinken smittevernveileder for vår sektor . I tillegg er det viktig å følge retningslinjer/restriksjoner i de ulike kommunene. Selv om vi har en overordnet veileder, vil det være variasjoner fra kommune til kommune i lys av smitteoppblomstringen.
(vi er ikke redaksjonelt ansvarlig for innhold på eksterne lenker)
Vi vil fortsatt holde denne saken oppdatert, og har også artikler relatet til covid-19 problematikken på nyhetsfeeden vår. En rekke nyheter, tips og råd som er relevant for menighetsarbeidet er delt på intranett
Det er fremdeles en oppfordring til hjemmekontorordninger for dem som har en mulighet til de, spesielt i områder der presset på kollektivtrafikken er stort. Vær også forberedt på at ansatte ikke kommer på jobb, f.eks. på grunn av karantene eller sykdom med symptomer som ligner på korona-symptomene. I forbindelse med innføring av lokal sosial nedstegning i Oslo-området og i Bergen har bruk av hjemmekontor blitt innskjerpet.
Menighetens ledere og ansatte bør:
Selv om det er godt mulig å reis, er det likevel fortsatt grunn til å oppfordre til å :
Det er økt behov for omsorg i menighet og nærmiljø. Det er viktig å motvirke negative konsekvenser av isolasjon i denne tiden. Ta derfor kontakt med telefon til personer som kan trenge en henvendelse. For øvrig kan menigheten hvis dette er mulig, bidra i lokalsamfunnet med å hjelpe utsatte mennesker.Husk at menigheten slutter ikke å være menighet, selv om en ikke kan gjennomføre en ordinær virksomhet.
Vær forberedt på mulig kritikk for avgjørelser og tiltak, eller mangel på slike tiltak. Sentralt vil vi følge Folkehelseinstituttets råd og retningslinjer nøye, og vi oppfordrer alle til å holde seg oppdatert via deres nettsider.
På disse nettsidene vil du finne flere råd og oppdaterte opplysninger (vi er ikke redaksjonelt ansvarlig for innhold på eksterne lenker):
Helsedirektoratet: helsedirektoratet.no
Folkehelseinstituttets anbefalinger fhi.no/nettpub/coronavirus
Næringslivets sikkerhetsråd www.nsr-org.no/aktuelle-saker/koronavirus-rad-til-naringslivet-article1412-110.html
UDs reiseråd www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/velg-land/id2414273
La oss be for hverandre, våre menigheter og for den verden vi er en del av og som nå erfarer en stor og alvorlig krise.