Frihetskjemperen  vi ikke glemmer
Frihetskjemperen vi ikke glemmer
4 april 2018
I dag, 4. april, er det 50 år siden Martin Luther King jr. ble skutt.

Av Roger Dahl

Den amerikanske baptistpastoren har satt spor som for alltid vil bli husket, som frihetskjemper i kampen for at svarte skulle få samme borgerrettigheter som hvite i USA. Inspirasjon hentet han hos den indiske frihetskjempen Mahatma Gandhi, som stod for en ikkevoldelig linje.

I 1959 besøkte King India. Der møtte han Gandhis familie og lot seg påvirke av deres aktivisme. «Etter å ha vært i India er jeg mer overbevist enn tidligere om at den motstandsbaserte ikkevoldslinjen er det mektigste våpen som er tilgjengelig for undertrykte mennesker som kjemper for rettferdighet og menneskeverd», sa King i en radiotale.

Hans legendariske tale «I have a dream», holdt i Washington 28. august 1963, er flere ganger kåret til USAs mest betydningsfulle tale. I 1964 fikk han Nobels fredspris for sitt engasjement, og besøkte da også baptistsenteret på Stabekk.

Kings ikkevoldslinje har inspirert baptistene i Norge til å ta initiativ til Ikkevoldsprisen, som deles ut på Kingdagen hvert år.

Illustrasjonsbildet er hentet fra Kings besøk på baptistsenteret på Stabekk. Til venstre for King på bildet står rektor Nils J. Engelsen ved Baptistenes Teologiske Seminar.

Les også

Hedret med Ikkevoldsprisen

Elsa-Britt Enger i Bestemødre for fred mottok tirsdag Ikkevoldsprisen under en tilstelning på Oslofjord Folkehøgskole. Den ble overrakt av Jørgen Watne Frydnes som i fjor mottok prisen på vegne av Demokrativerkstedet på Utøya.
Les mer

Ikkevoldsprisen 2024 går til Bestemødre for fred!

Prisen deles ut i forbindelse med markering av Martin Luther King-dagen på Oslofjord Folkehøgskole tirsdag 6. februr kl 14.00.
Les mer

Ikkevoldsprisen til Demokrativerkstedet på Utøya

MINNE,LÆRE, ENGASJERE: Med 22. juli som bakteppe lærer ungdommene på Demokrativerkstedet på Utøya om demokrati og medborgerskap.
Les mer
1 - 3 av 130
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone