Ny frikirkelig konferanse for trosopplæring
Ny frikirkelig konferanse for trosopplæring
11 april 2019
Med inspirasjon fra USA ønsker norske frikirker i høst å utruste pastorer, ledere og andre til å gi videre en tro som varer til neste generasjon.

Av Ingunn Marie Ruud

I slutten av november i år arrangerer samarbeidsorganet Frikirkelig barne- og ungdomsunion (FBU) trosopplæringskonferansen «Gi Jesus videre».  Bilet viser komiteen som leder planleggingen. Den består av (f.v) Darjan Kovacic og Vigdis Skau Gjervoldstad fra PBU, Tonje Madeleine Ellingsen Ringvold fra FABU, Linda Andernach Johannesen fra MKNU og Ingvild Halvorsen Heskje fra FriBU. Jens Kristian Wiktsøl fra MKNU var ikke til stede da bildet ble tatt.

– Vi har sett et behov for å jobbe mer sammen, for å utruste og inspirere alle som er opptatt av at barn og unge skal få en tro som varer, sier Linda Andernach Johannesen som jobber i Misjonskirken Ung og sitter i komiteen for «Gi Jesus videre».

FBU består av barne- og ungdomsorganisasjonene i sju ulike kirkesamfunn: Frelsesarmeen (Fabu), Misjonskirken (MKNU), Frikirken (FriBU), Pinsebevegelsen (PBU), De frie evangeliske forsamlinger (DFEFung), Baptistkirken (UngBaptist) og Metodistkirken (MBU).

Amerikansk inspirasjon
Konferansen, som finner sted i Kristiansand, er inspirert av den amerikanske stiftelsen Orange. Lærer, pastor og kommunikator Dan Scott fra Orange vil være en av hovedtalerne under «Gi Jesus videre». Stiftelsens hovedtanke er at når hjem og kirke samarbeider om trosopplæringen, er det en uslåelig kombinasjon.

– Flere har reist til deres konferanser i mange år og har blitt inspirert av deres tenkning rundt koblingen mellom hjem og kirke. Når hjem og kirke drar i samme retning vil effekten bli mye bedre, sier Johannesen til Kristelig pressekontor.

Hun forteller at konferansen ønsker å gå dypt inn i tematikken om kirkens og hjemmets rolle i trosopplæringen.

– Vi vil formidle behovet for å tenke nytt og vise til forskning om frafall og hva som gir barna en varig og trygg tro, sier Johannesen.

I tillegg til Filadelfiakirkens lokaler, Q42, vil konferansen benytte lokalene til Frikirken og Betania (DFEF) i sørlandsbyen.

Tre dager
Trosopplæringskonferansen for Den norske kirke, som har vært arrangert hver høst siden 2001, holder seg til en dag. Frikirkene har valgt å strekke sin konferanse over en hel helg.

– Med rundt 70 ulike seminarer er det greit å ha litt tid. Fredagen er spesielt rettet mot studenter og ansatte i menigheter, selv om alle selvsagt er velkomne om de har sjans, sier Johannesen.

På søndagen ønsker FBU å vise fram eksempler på barne- og ungdomsarbeid i ulike menigheter i Kristiansand.

Johannesen er opptatt av at konferansen er like viktig for hovedpastorer i kirkene som for barne- og ungdomspastorer og frivillige medarbeidere.

– Tradisjonelt har vi gjerne jobbet litt i ulike bokser og roller, uten en felles strategi. Nå ser vi at flere og flere ser at dette er viktig og at søndagen må brukes for å utruste til hverdagen. Pastorene ser at hvis ikke barne- og ungdomsarbeidet er vitalt, vil det ramme den voksne gruppen i menigheten om noen år.

Satser på unge deltakere
«Gi Jesus videre»-konferansen har som mål at halvparten av deltakerne skal være under 26 år.

– Vi vil inspirere ferske og kommende ledere til å være med. Det handler om å få denne tenkningen inn fra starten, sier Johannesen.

– Hvilken bevissthet har konferansen rundt historier om vanskelig oppvekst og usunne frikirkelige miljøer som har kommet fram i mediene de siste årene?

– Vi synes det er veldig viktig å løfte fram sunnhet. Konferansen har blant annet et eget seminar om psykisk helse og tro. Det skal ikke oppleves som et overgrep å vokse opp i en kristen familie. Det er tragisk når det skjer og vi ønsker å snakke sant om dette, sier Johannesen som i fjor ga ut boka Hver tid teller, med undertittelen Når kirken utruster til slitesterk hverdagstro hos barn og unge.

– Uansett formidler man et livssyn og da er det viktig å hjelpe kristne foreldre å gjøre dette på en sunn måte. Jeg håper konferansen blir en livsbejaende plass å være, hvor man blir inspirert til å snakke sant om livet, Jesus og det å tro på en naturlig måte i hverdagen, både i hjemmene og i kirkene. KPK

 Fakta om Gi Jesus videre

  • Arrangeres 22.-24. november, 2019 i Q42 i Kristiansand
  • Frikirkelig barne- og ungdomsunion (FBU) står bak konferansen
  • FBU består av: Frelsesarmeens barn og unge (Fabu), Misjonskirken Ung (MKNU), Frikirkens barn&unge (FriBU), Pinsebevegelsens barne- og ungdomsutvalg (PBU), De frie evangeliske forsamlinger Ung (DFEFung), UngBaptist og Metodistkirken Barne- og Ungdomsforbund (MBU).
  • Samarbeidspartnere til konferansen er Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget), Søndagsskolen Norge, Ny Generasjon, Høyskolen for ledelse og teologi (HLT), Acta Barn og unge i Normisjon, Ungdom i Oppdrag, Damaris, Tro & Medier, Waldemar Inspirasjon, Awana, Tankesmien Skaperkraft, Ansgar Teologiske Høgskole, Ansgar Bibelskole, JesusKids og Bibelskolen Substans.

Les også

Vi måtte jo gjøre noe

I korona-tiden har mange menigheter vist stor kreativitet for å tilpasse seg en tid hvor det ikke har vært mulig å samles fysisk. På Ålgård har en også laget digital søndagsskole!
Les mer

Klart til bruk ...

Så snart situasjonen rundt korona-pandemien tillater det er Rivermont Ungdomssenter klar til bruk. Byggekomiteen møttes med betryggende korona-avstand.
Les mer

Ledertrening

En av Ung baptists største satsninger er ledertrening. Fram til nå har det vært tre hovedkonsepter: Basic, Emmausveien og Ungt lederskap. Nå er det et ønske om å gjøre en gjennomgang av ledertreningen.
Les mer
1 - 3 av 55
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone