- Nå må bombingen i Syria ta slutt!
- Nå må bombingen i Syria ta slutt!
19 januar 2016
Pastor Magnus Lund og hans syriske venner oppfordrer kirkene til å stå opp mot bombingen i Syria

Av Roger Dahl

Baptistpastor Manus Lund går ut med oppropet i forbindelse med at Baptistsamfunnet mandag 18. januar markerer Kingdagen med utdeling av Ikkevoldsprisen.

- Nå må kirkenes taushet i Syriakonflikten ta slutt, sier Magnus Lund.

Lidelsen må opphøre
Lund og baptistmenigheten, har sammen med flere lag, foreninger og kommunen engasjert seg med en kafé. Bygdas asylmottak er fylt opp med flyktninger, mange fra Syria, og Magnus Lund forteller at han i samtaler stadig møter mennesker som bærer på uroen for dem som er igjen hjemme.

- Det er sterkt å møte flyktningene som har kommet til Norge og hit til Kvæfjord, medmennesker som lever i angst og frykt for at deres kjære blir rammet så hardt, sier Lund og fortsetter:

- Jeg ser hvordan folk går i fortvilelse og redsel over hva som skjer med dem der hjemme, poengterer Magnus Lund og sier at som kristen kan han ikke lenger se på at kirkene er tause i forhold til konflikten, og mener det er på tide å se på «ikkevoldelige» metoder for å løse den vanskelige konflikten. - Vi kan ikke lenger være tause når vi ser uretten, all erfaring fra andre konflikter viser at vold bare avler vold, understreker pastor Magnus Lund.

Trenger mat og skole i stedet for bomber
Sammen med pastor Magnus Lund er Talaa Mohammad fra Syria, det gjør inntrykk nå han formidler stemningen og sorgen han og mange av hans syriske landsmenn kjenner på:

- Før snakket folk om frihet. Nå snakker dem som er igjen i konfliktområdene og på flukt om at de trenger mat, og det mest nødvendige for å leve. Mohammad er også opptatt av at så mange av hans landsmenn vokser opp uten skolegang. Skolene er ødelagt og mange er på flukt. At barna ikke får skolegang vil selvsagt ramme folket i lang tid framover.

- Krigen har ødelagt alt, sier Mohammad stille

.- Mange har mistet far og mor, og mange har mistet barna sine.

- Vi må tenke på hvorfor så mange kommer til Norge. Det er selvsagt på grunn av krigen, sier Mohammad og fortsetter:

- Hvis krigen varer lenger vil problemene bare øke. I forhold til sult og nød, i forhold til barn og skolegang, og lidelsen vil vare ved.

Vold fører til vold
Mohammad sier at dette ville vært langt bedre om alle landene som er enige om at det skal bombes i Syria heller sørget for at dem som er isolert fikk mat, at dem som ikke får skolegang fikk utdanning.

- Ingen sørger for mat til de som sulter, men flyene med bomber finner vei, sier Mohammad og oppsummerer det slik:

- Hvis huset brenner kan du ikke stanse brannen med en ny brann. Med bruk av våpen vil krigen bare fortsette, det vil bli mer og mer krig, frykter Mohammad, og sier stille: - Det er bare sånn! - Kirkene må bestemme om de vil arbeide for å stanse krigen i Syria, ved å gi et tydelig signal til myndighetene om å finne andre løsninger enn bomber for å stanse krigen, sier Mohammad stille.

Ødeleggende konflikt
Konflikten i Syria, som har pågått i flere år og har vært usedvanlig brutal overfor sivilbefolkningen har drevet store grupper på flukt. Mer enn fire millioner har forlatt Syria, åtte millioner er internt fordrevet. Mer enn halve befolkningen i landet er rammet av borgerkrigen som herjer, der Assad-regimet står mot ulike religiøse grupperinger. Etter hvert har både vestlige land, nabostater og Russland kommet inn i konflikten, som ved Islamsk stats (IS) sin inntreden i den har eskalert, og en har lenge forsøkt å løse konflikten ved bruk av militær makt, uten at det synes å hjelpe.

Bombing hjelper ikke
For å understreke henviser Magnus Lund til den franske journalisten Nicolas Henin, som i ti måneder var i IS fangenskap.
- Å bombe IS er en felle. Vinneren av denne krigen vil ikke være den parten som har de nyeste, dyreste eller beste våpnene. Det vil være den som klarer å få folket på sin side. Bombingen som pågår nå er med på å dytte befolkningen inn i IS' hender, sier den franske journalisten Nicolas Henin i en video som er publisert av The Syria Campaign og i Dagbladet. Han ble i april 2015 frigitt, etter ti måneder som gissel hos terrorgruppen IS. I Dagbladet gjengis det tidligere gisselets råd til vestlige politikere: De må gi det syriske folket, hvis flertall ønsker å bli kvitt både IS og Assad-regimet, et håp om en politisk løsning.

- Da vil den islamske staten kollapse. Det vil være lett å få IS til å tape i stor fart, men da må det internasjonale samfunnet gjøre følgende: Iverksett en flyforbudssone over alle syriske regioner som er kontrollert av den syriske opposisjonen. Ingen kan fly over her. Ikke koalisjonen, ikke russerne... Ingen. Hvis noen klarer å gi sikkerhet til befolkningen, vil dette bli katastrofalt for IS. Dette er hva det internasjonale samfunnet bør fokusere på nå, sier Henin i videoen.

 

Les også

Danser mottar pris for innsats for romer

Den norske danseren Sigmund Hegstad er vinneren av Ikkevoldsprisen for 2020.
Les mer

Ikkevoldsprisen 2020 går til Sigmund Hegstad

Sigmund Hegstad fremmer gjennom sin virksomhet mange av de samme idealer og den samme ånd som Martin Luther King viet sitt liv til. Les den fyldige begrunnelsen for tildelingen.
Les mer

Nå kan du nominere ...

Martin Luther King jr drømte om en fredligere verden. Mange arbeider for det samme i dag. Nå er det tid for å nominere din kandidat til Ikkevoldsprisen 2020.
Les mer
1 - 3 av 35
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone