Sabbat
Sabbat
18 februar 2024
Søndag 18. februar - lørdag 24. februar. Kort ukentlig betraktning og praktisk øvelse i fastetiden

Av Atle H. Eidem

Fra utslitt til hvile

Sabbat er et ord som alle som har lest litt i bibelen har støtt på og som man kanskje vet hva betyr. Sabbaten er i bibelskforstand et synonym for hvile. Sabbaten skal gi oss tilbake den ro og hvile som arbeidet og hverdagens mas tar fra oss. Hviledagen er selve høydepunktet i Guds aktivitet. For det er på den dagen all skaperkraft strømmer ut fra. Derfor skal ikke den sjuende dagen ses på som et sluttpunkt i en linje, men som selve kilden til all annen aktivitet fra Guds side. Hvilen er selve kilden der all annen aktivitet kommer fra. Det er snakk om en indre hvile, der mennesket har fred med Gud og dermed også fred med seg selv. Når jeg slipper taket i meg selv, får Gud ta over og det livet han gir flyter da frem i meg. Og i dette ligger hvilen. Men kunnskapen om ordet er ofte bare teori og ikke noe man lever ut i sitt daglige liv. Vi lever i en kultur av travelhet og hastverk. Hvile blir noen ganger sett på som latskap eller som en luksus man ikke kan unne seg. Dette strider mot hvordan Gud vil vi skal leve. Vi trenger hvile i livet vårt, og dette inkluderer god søvn og god plass til å hente seg inn igjen mens vi er våkne. Sabbat er en bibelsk rytme av ukentlig hvile som Gud modellerte og ba om oss å ta del i. Å hvile er å vise vår overgivelse til Guds kontroll. Vi stopper og hviler fordi Gud har kontrollen, ikke oss, og det er greit. Gud skapte jorden og menneskeheten og alle levende skapninger (1. Mosebok 1), og da han var ferdig, hvilte han (1. Mosebok 2: 2-3). Gud hvilte, og han inviterer oss til å hvile i han. Jesus sier: «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett.» Matteus 11, 28-30

Øvelse

Velg en dag denne uken eller deler av en dag og kryss den av i kalenderen din. En måte å se på sabbaten er at den handler om å hvile, leke og be. Merk starten og slutten av dagen med en enkel takkebønn til Gud. Gjør så det som gir deg hvile. 

Gå en tur, les en bok, finn deg et sted der du kan feste blikket på noe godt, trekk deg en god kopp te og sett deg å høre på favoritt musikken din, tilbring dagen med familien eller kanskje en samtale med en god venn, eller hva som helst gir deg fred og glede. Husk å smile og le og prise Gud i feiringen av dagen. Kjenn på at Gud smiler og fylles av kjærlighet når du nyter livet akkurat slik Gud hadde tenkt for deg.

Les også

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone