Baptistmenigheten på Rjukan ble stiftet i 1917. Noen år senere bygde menigheten den karakteristiske kirken i Sam Eides gate 116.

Kirken sto ferdig til innvielse 3. november 1932. Tegningene var utarbeidet av arkitekt Lorentz H. Ree. Allerede i 1922 hadde menigheten på dugnad satt opp grunnmuren og deler av kirken ble tatt i bruk i 1923.

På grunn av økonomiske nedgangstider fikk man imidlertid ikke ferdigstilt bygget før nesten ti år etter at det var påbegynt. Kirken ligger på en tomt i Sam Eydes gate som i sin tid ble gitt til baptistmenigheten av Norsk Hydro på betingelse av at kirkebygget skulle være et monumentalt bygg.

Kirken er restaurert utvendig. De opprinnelige fargene er på plass igjen. Dette arbeidet er støttet økonomisk av kulturetaten i Tinn kommune og Telemark fylke. I tillegg har menigheten benyttet egenkapital til dette. Innvendig har kirken sin opprinnelige innredning intakt. Kirken er derfor et praktfullt eksemplar på frikirkelig kirkeinnredninger fra første del av det forrige århundre.

Kirka regnes som en del av verdensarven.

Kirken, som i 2003 ble fredet, passer godt til ulike typer konserter. Det er blant annet et 11 stemmers orgel i kirken og flott akustikk til kammerkonserter m.m. Menigheten har bare noen få medlemmer, og samles kun til gudstjenester og møter ved spesielle anledninger. Frelsesarmeen og pinsemenigheten har sin virksomhet ut fra Baptistkirken i Rjukan, som også brukes som konsertlokale og huser Cafe Lorentz.

Siste fredag i måneden er Cafe Lorentz åpen. De skriver om seg selv:

Rjukan Baptistmenighet "Vi har båret på en drøm om å få til en møteplass på Rjukan. Det skulle være åpent på ettermiddagen, og det skulle være mulig å kjøpe seg en skikkelig god kopp kaffe. Og så ønsker vi at dette skal være et sted det er godt å være. Rom for den gode samtalen, god atmosfære og god mat. Vi ønsker også å knytte caféen opp til en konsert en fredag i måneden. Rjukan baptistkirken er et av de flotteste konserthusene vi har i Tinn, og sidesalen der vi har caféen er intakt slik den var da huset ble bygget tidlig på 1900 tallet. Det er arkitekt Lorentz H. Ree som har tegnet Rjukan baptistkirke. Derav navnet på caféen. Han var en anerkjent arkitekt fra Stange, bosatt i Oslo. Han tegnet også blant annet Bislet Bad og Tyrihans kiosken (Narvesen) i sin tid. Den fine logoen til Café Lorentz har Undis Lutnæs laget.
Varmt velkommen til Café Lorentz!"

Bjørn Hansen er lokal leder og Roger Dahl forstander.

 

Kontakt e-post:tinn taxi
:+47 941 51 552
Besøk:
Sam Eydes gate 116
3660 RJUKAN
Norge
Post:
c/o Hansen
Høymyrveien 8
3656 ATRÅ
Norge

Jonathan Bigler

Pastor
Kontakt e-post:jonathan

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone