Millionbeløp på vei til nødlidende i Myanmar
Millionbeløp på vei til nødlidende i Myanmar
31 mars 2021
Mens stadig flere mister livet i protestene mot kuppmakerne i Myanmar, samles det inn millioner til landet blant norske baptister. De har også satt i gang en bønneaksjon.

Skrevet av Stein Gudvangen

DRAMATISK: Etter lang tid med forholdsvis fredelige demonstrasjoner mot militærkuppet, stiger nå dødstallene i Myanmar. Blant de omkring 500 drepte er det også flere barn. Bildet er tatt med mobiltelefon i Myanmar. Foto: Det Norske Baptistsamfunn.

I sine rekker har Det Norske Baptistsamfunn omkring 2.000 flyktninger fra Myanmar, og baptistene er sterkt berørt av krisen i landet. I februar reagerte Baptistsamfunnet på kuppet.

– Vi vil protestere mot kuppet ledet av general Min Aung Hlaing og anmoder ham om å medvirke til en fredelig løsning, sto det i uttalelsen som var signert av generalsekretær Bjørn Bjørnø og integrasjonspastor Peter Ngaidam som selv er fra Myanmar og som betjener de omkring 20 burmesiske baptistmenighetene i Norge.

Halvannen måned etter protesten ser det ikke ut som noen av ønskene deres skal bli innfridd. Etter uker med fredelige demonstrasjoner i gatene, har politi og soldater slått stadig hardere ned på dem som protesterer. Dødstallene er nå oppe i minst 500. Blant de drepte er også flere barn. 

Millioninnsamling

Pengeinnsamlingen som ble igangsatt av Baptistsamfunnet i februar, er blant de få lyspunktene i øyeblikket. Den går nemlig godt. Innsamlingen ble igangsatt på oppfordring fra Peter Ngaidam, og alle baptistmenighetene ble utfordret til å delta. Norges Kristne Råd (NKR) stilte seg også bak aksjonen. Flere av NKRs øvrige trossamfunn har også medlemmer fra Myanmar – eller Burma, som mange foretrekker å kalle sitt hjemland.

Millionbeløp på vei til nødlidende i Myanmar

KAOS: Bygater i Myanmar har sett ut som rene krigssoner etter protestene mot regimet. Bildet er tatt med mobiltelefon i Myanmar.Foto: Det Norske Baptistsamfunn.

Flyktningene fra Myanmar som oppholder seg i Norge – også kalt diasporamiljøene – tilhører stort sett folkegruppene chin og karen. De følger utviklingen i hjemlandet tett og er nå sterkt engasjert i å hjelpe sine egne. Myanmar er blant verdens fattigste land, og i krisen landet er i, er det mangel på mat og medisiner.

Målet for Baptistsamfunnets pengeinnsamling er 200.000 kroner, og responsen har vært god.

– Vi har samlet inn rundt 150.000 kroner fra menigheter og enkeltpersoner, så vi nærmer oss målet, sier informasjonsleder Roger Dahl i Det Norske Baptistsamfunn til Kristelig Pressekontor.

I tillegg har de burmesiske diasporamiljøene egne innsamlinger.

– Det er ganske store ting i bevegelse i Norge. Bare chinenes innsamling har passert en 1 million kroner. Alle chinene er ikke baptister, men flertallet er nok kristne, sier Roger Dahl.

– Blant karenene er det samlet inn omkring 500.000 kroner, opplyser Peter Ngaidam til KPK. Han mener det i alt er samlet inn omkring 1,7 millioner til nå, men tror det vil komme inn enda mer. 

– Våre penger går via det offisielle baptistnettverket i Thailand. Derfra fraktes pengene videre. Vi har allerede sendt 10.000 dollar dit, og halvparten av pengene vi har sendt, skal være på plass i Myanmar, opplyser Roger Dahl.

Bønnekampanje

Mens utviklingen har vært negativ i Myanmar, har Det Norske Baptistsamfunn både samlet inn penger for å avhjelpe nød i landet og bedt kontinuerlig om at situasjonen må snu.

Nå går Baptistsamfunnet også i bresjen for en utvidet bønneaksjon gjennom påsken.  

– Denne uka er det startet en bønnekampanje for Myanmar blant baptister i Norge. Den vil gå gjennom hele påsken, og vi oppfordrer alle kristne til å være med i bønn for Myanmar, sier ‎informasjonsleder Roger Dahl i Det Norske Baptistsamfunn til Kristelig Pressekontor.

Pastor Bjørn Olav Hansen leder Baptistenes Bønnefellesskap som har opprettet en egen gruppe på Facebook. Der er det nå 379 medlemmer som informeres daglig om den til dels dramatiske utviklingen i Myanmar. KPK

Les også

Militæret angriper befolkning på flukt

Tirsdag 10. januar ble det gjennomført et luftangrep på Chin-folk som har søkt tilflukt tett ved grensen til India.
Les mer

Burmesisk pastor sørger over drepte slektninger

– Krisen i Burma blir verre og større dag for dag, sier Peter Ngaidam som er sterkt berørt av og engasjert i kampen mot hjemlandets militærregime. Foto: Stein Gudvangen, KPK.
Les mer

Myanmar trenger vår oppmerksomhet, nå!

«Situasjonen i Myanmar er hjerteskjærende, og våre brødre og søstre i Myanmar ber oss om å ikke glemme dem. Flere norske kirkesamfunn og hjelpeorganisasjoner er sterkt engasjert i Myanmar, de trenger vår støtte.
Les mer
1 - 3 av 61
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone