- Gud har vært ved min side hele tiden!
- Gud har vært ved min side hele tiden!
25 januar 2021
Robert Kumbowo har vært president for vår samarbeidspartner i Kongo, CBCN, i 25 år.

Av Siri D. Fjeldberg

På spørsmål om hvilken glede som er størst svarer han: «Guds nåde!». Mannen på rundt 60 år ble behørig feiret forrige helg etter hele 25 år som president for kirkesamfunnet i Nord-Kongo. Han trekker også fram tilliten han har fått fra medlemmene som en stor glede. De har gjenvalgt ham for hele fem femårsperioder. «Det jeg setter veldig pris på er at hver gang jeg har en ide, så er alltid medlemmene klare for å støtte meg».

Startet universitet

Den tilliten har gitt store resultater! For å øke kirkens inntekter har de laget en palmelund i Likati hvor de produserer og selger palmeolje. De har fått bygget et gjestehus i Buta. Det største synlige prosjektet er nok universitetet de har startet i Buta, hvor også Baptistsamfunnet i Norge har vært med å bidra. Fra oppstarten i 2015 med fire fakulteter og 94 studenter, har de i dag 7 fakulteter og over 300 studenter. Tidligere måtte de unge reise til de store byene for å studere, men med eget universitet har utdannelse blitt tilgjengelig for mange flere. Tilgjengelighet og lavere kostnader har økt muligheten for jenter til å få utdannelse. Når det ikke er penger til at flere i familien kan studere, blir ofte guttene prioritert. Det er mangel på kvalifisert personell til viktige stillinger i samfunnet i dette området. Universitet bidrar til økt kompetanse lokalt, og vil hindre at man blir avhengig av folk som kommer langveisfra og gjerne ikke blir lenge. For øyeblikket foregår undervisningen i klasserom ved en videregående skole som CBCN eier og driver, men de har kjøpt tomt og har konkrete planer for å bygge lokaler som er bedre egnet.

Endring i mentaliteten

På 25 år har det også skjedd en endring i mentaliteten. «Folk finner en løsning på problemene sine og er med å bidra. Det er fremdeles litt igjen før menighetene tart helt ansvar for menighetene, lønn til pastor og kirkebygg, men det er en god utvikling». Dette forteller han til tross for vanskelighetene som har vært i perioden. Både i 1996 og 1998 var det krig og uroligheter i området. Det resulterte i at de ble plyndret. Alle kjøretøy ble tatt og alt ellers ble ødelagt eller stjålet. De var helt nede på null begge gangene.

I forbindelse med utviklingen han har sett, og som han håper å se framover også, roser han «Use your talent» konseptet som de har fått støtte til via Digni og Noradmidler. «Use your talent» er et konsept hvor folk blir inspirert til å se på hva de har istedenfor hva de ikke har, og hva de kan gjøre med det de har – istedenfor å tenke at de ikke kan gjøre noe. Konseptet er utarbeidet av NMS i samarbeid med deres partnere i Etiopia og på Madagaskar, og det er introdusert i Digni-systemet som et eget fagutviklingsprogram. Dette programmet har vært et viktig verktøy i prosessen, og har hjulpet til for at folk ikke skal bli passive når det er vanskelig men heller ta fatt i de tingene man kan få gjort noe med.

Robert Kumbowo er glad og takknemlig for støtten Baptistsamfunnet i Norge har vært hele veien. CBCN består i dag av ca 400 menigheter med tilsammen 36000 medlemmer.

Les også

Høyt engasjement for Kongo

Fra juli i år er det samlet inn over en halv million kroner til kirken og arbeidet i Bas Uélé.
Les mer

Desentralisert misjonsmarked for Kongo!

BEDRE LIV Barnearbeidet i gruvene er stoppet, en analfabet har blitt ordfører og kvinner får mulighet til å studere. Dette er noe av det CBCN har fått til med støtte fra Norge.
Les mer

Den lille - hvite konvolutten

Konvolutten var ikke stor nok. Den bulet ut og lignet mer på en pølse på grunn av innholdet!
Les mer
1 - 3 av 115
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone