Koronajul
Koronajul
15 desember 2020
Hva gjør man når julegudstjenesten ikke kan gjennomføres? Eller når den tradisjonelle førstedags fellesfeiringen til menigheten må avlyses?

Av Siri D. Fjeldberg

De digitale julemessene begynner nå å avsluttes og predikantforeningen Adelfia inviterte til nettmøte for å snakke om de ulike måtene vi kan løse utfordringene med julegudstjenester. På møtet snakket man om alle de ulike aktivitetene vi vanligvis gjør i forbindelse med jula. Temaene fra hvordan man skal få delt ut juleblomsten til de eldre, alternativer for julegudstjenster til hvordan ta vare på barn og unge i høytiden. Med ulike lokale retningslinjer er det varierende hva som er mulig. Men blomster til syke og eldre kan sendes eller leveres på døra, hilsenene på kortene som følger med blomsten kan være lengre enn vanlig, det er mulig å ta en telefon ekstra, gudstjenster kan feires på nett, menigheten kan bidra med julesanger fra eget land hentet fra Youtube og, nattverden kan gjøres i stand i porsjoner. Det er mange måter å håndtere den utfordrende situasjonen på. - Og, ja, det er mulig å levere godteposene fra juletrefesten på døra til barna i menigheten, hvis det var noen som lurte på det!

Mens noen menigheter har enkelte gudstjenster i jula, er det vanlig i mange av våre menigheter å feire sammen hele dagen første juledag.

«Det er vanlig med glade barn og gaveutveksling på feiringene våre som varer hele første juledag», forteller Lian Rum Samza, leder i Calvary Chin Church på Hamar. «Men det er jo trist at det ikke blir noe av i år, og at det blir et brudd i tradisjonene.» Det viktigste er likevel å respektere reglene. «Hver søndag pleier vi vanligvis å samles til gudstjeneste og det gir meg masse energi. Nå som vi må ha møter på internett går jo det også, men det er noe som mangler.» Menigheten har valgt å streame gudstjenestene sine og det er kun lovsangsteamet og ledere som er i kirken på søndager. Det skal de gjøre både jul og nyttår.

I Hamar Baptistmenighet har de for tiden nettmøter, men håper å kunne ha fysisk gudstjeneste første juledag. «Det er ikke så mange som kommer fordi de er redde for smitte, men vi vil prøve å møtes fysisk den dagen», forteller pastor Jacob Nyuma James. «Vanligvis spiser vi sammen også, men i år må folk dra hjem å spise.» Siden koronaen startet har det vært generelt lavere oppmøte og møtene filmes og legges ut på nett så de som ikke kommer i kirken kan få med seg hva som skjer.

Begge menighetene i Hamar har tradisjon for at julefeiringen i menigheten 25. desember er det viktigste arrangementet i jula. I år må hver familie feire hver for seg. For folk som vanligvis går på besøk til hverandre hele tiden og feirer alle høytider sammen er overgangen stor. «Jeg sitter stort sett hjemme denne tiden», forteller Lian Rum. «Fordi jeg må respektere de andre familiene går vi lite på besøk til hverandre.» I menigheten er alt av besøk og turer avlyst dette året. «Nå venter jeg på vaksinen,» sier han.

Det blir en annerledes jul, og savnet etter fellesskapet både sosialt og åndelig har begynt å tære på. Flere kjenner på at det nok blir en jobb å gjøre med å samle menigheten igjen når dette forhåpentligvis er over igjen snart. Men først skal vi feire jul. Når ikke feiringen blir som den pleier er det godt å vite at høytiden kommer uansett, og budskapet om frelseren som ble født er det samme. Ære være Gud i det høyeste!

 

Les også

Tiltak mot Korona-viruset

Informasjon til menigheter om arrangementer og anbefalinger for lokal virksomhet etter at Norge er så hardt rammet av Korona-viruset! (Oppdatert 23/1/2021)
Les mer

Digitale julegudstjenester

På denne siden samler vi linker til digitale julegudstjenester. Her kan du få del i gudstjenester fra Andøya, Harstad, Oppdal og mange andre menigheter!
Les mer

Tenn lys

Fjerde adventssøndagen stilte over 30 opp for å synge sangen "Tenn lys" på digital gudstjeneste fra Bærum og Drammen baptistkirker. Verdt å få med seg!
Les mer
1 - 3 av 70
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone