Verdens kirker forholder seg ulikt til pandemien
Verdens kirker forholder seg ulikt til pandemien
18 mai 2020
I USA nekter mange kirker å føye seg etter pålagte pandemi-restriksjoner, og 30 pastorer er døde. I Tyskland og Østerrike takker regjeringene kirkene for godt samarbeid.

Av Ingunn Marie Ruud

Den britiske avisen The Independent melder om en rekke dødsfall blant pastorer i bibelbeltet i USA, der alvoret i pandemien har vært nedsnakket og kirker aktivt har oppfordret sine medlemmer til å bryte smittevernsreglene.

Så mange som 30 kirkeledere fra landets største afroamerikanske pinsemenigheter er bekreftet omkommet i koronautbruddet etter at medlemmer trosset offentlige helseadvarsler om å unngå store forsamlinger for å hindre smitte.

Mange amerikanske kirker, særlig konservative kristne grupper, har åpent ignorert og nektet å følge både statlige og lokale myndigheters retningslinjer. Politiet har i økende grad vært nødt å gripe inn for å håndheve forbudene og stille forkynnere til ansvar.

Får takk

I mange europeiske land har kirkene stort sett forholdt seg annerledes til pandemien og fulgt statlige retningslinjer.

Kirker i Tyskland og Østerrike får skryt fra sine regjeringer for den høye samarbeidsviljen og ansvaret de har vist, skriver nettstedet Evangelical Focus.

I Tyskland har trossamfunn vært nødt til å følge strenge kontaktbegrensninger, i likhet med resten av befolkningen. Steffen Seibert, leder av den tyske føderale regjeringens presse- og informasjonskontor og regjeringens talsmann, takker trossamfunnene for samarbeidet.

– Religiøse samfunn har vært veldig ansvarlige og problembevisste, sa Seibert.

Verdens kirker forholder seg ulikt til pandemien TAKKER: Leder av den tyske føderale regjeringens presse- og informasjonskontor, Steffen Seibert, takker kirker og trossamfunn for samarbeidsviljen. FOTO: Gregor Fisher/FlickrFOTO:FOTO: Gregor Fisher/Flickr

Tidligere i april takket også kansler Sebastian Kurz i Østerrike innbyggerne for det gode samarbeidet under koronakrisen. Han berømte særlig hjelpen kirker og trossamfunn har bidratt med.

– Takk til alle som står sammen og hjelper – fra næringsliv til sivilsamfunn og spesielt trossamfunn. En spesiell takk til kirkene, som også eksemplarisk støttet de restriktive tiltakene selv under deres viktigste høytid, påsken, skrev Kurz på Twitter.

Verdens kirker forholder seg ulikt til pandemien SKRYT: Kansler Sebastian Kurz i Østerrike skrøt særlig av hjelpen kirker og trossamfunn har bidratt med da han takket innbyggerne for det gode samarbeidet under koronakrisen. FOTO: Bundesministerium für Finanzen/Wikimedia CommonsFOTO:FOTO: Bundesministerium für Finanzen/Wikimedia Commons

Takket av humanetiker

Også i Norge har kirkene fulgt retningslinjene fra styresmaktene og avlyst fysiske gudstjenester til fordel for videooverført innhold på nett.

Det har blant annet ført til økt oppslutning og deltagelse på landets gudstjenester ifølge en artikkel i avisen Vårt Land.

En av dem som har valgt å takke kirken, er rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind.

– Hei, kirken! Takk for at dere stengte kirkene. Men takk også for at dere gir deres medlemmer et nettbasert tilbud. At gudstjenester fortsetter er ikke bare til trøst for troende, men også for en som synes ethvert tegn på normalitet er en lise, skrev han på Twitter 1. april, men forsikret senere at det ikke var ment som en aprilspøk. KPK

Les også

Tiltak mot Korona-viruset

Informasjon til lokallag og menigheter om arrangementer og anbefalinger for lokal virksomhet etter at Norge er så hardt rammet av Korona-viruset! (Oppdatert 8/9)
Les mer

Pinsefeiring over hele verden

Baptist World Alliance har satt sammen en video medklipp fra baptisters pinsefeiring over hele verden.
Les mer

Gratulerer med dagen - det er menighetens fødselsdag!

Selv om det er mange av menighetene som samles i kirkene til pinsegdstjeneste er det fremdeles tilbud om digitale gudstjenester. Vi deelr noe av det som i dag vil være til inspirasjon!
Les mer
1 - 3 av 49
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone