«Se, jeg gjør noe nytt»
«Se, jeg gjør noe nytt»
23 april 2020
12. mars ble kirkedørene stengt. Nå yrer det av kirkeliv på nett.

Av Siri D. Fjeldberg

I Medkila i Harstad passer Odd Nilssen på at det ikke ligger snø foran kirkedøra. Det trenger ikke å se stengt ut. Han synes det er tungt at menigheten ikke kan møtes, og savner fellesskapet. - Jeg er jo i kontakt med menigheten på telefon og sms, og så legger jeg ut hilsener på facebook på søndagene. Men det blir ikke det samme.»

Overgangen til den nye hverdagen for menighetene er brå og overveldende. Det første spede forsøket på endring viser seg i ukomfortable pastorer som legger ut sine videohilsener til menigheten via facebook. Vi ser gravalvorlige ansikter rammet av dårlig gjennomtenkt belysning. En skjelvende hånd dekker bildet idet den blar i en Bibel, ellers er kameraet fokusert på pastorens nesebor. Samtidig er menighetenes teknikere i hektisk aktivitet. Det tar kun én uke før de første digitale kirkene er på plass.

I Den vietnamesiske menigheten i Oslo forteller Hau Phuc Doan om endringene. - Vi streamet live de første gudstjenestene. Det fungerte ikke så godt, for vi fikk ikke noe kontakt med medlemmene. Nå møtes vi heller på digitale møteplattformer. Da får medlemmene tilsendt en lenke på telefon, og så kan hver husstand koble seg opp. I bibelgruppene gjør vi det på samme måte. Programmet er sånn lagt opp at vi kan skru av lyden på tilhørerne når noen snakker. Det gjør at om man bor i en leilighet med barn lekende rundt, så forstyrrer man ikke de andre. Siden plattformen gjør det mulig å møtes med opptil hundre logget på samtidig har vi nå gudstjenester sammen med samarbeidsmenighetene vår i Sverige, Tyskland og Vietnam.

Home Church har også gjort erfaringer med digitale møteplattformer. Espen Thilesen har testet ut de tekniske finessene. - Vi prøvde nylig en variant hvor møteleder med oversetter er live, mens vi har spilt inn både barneandakt med bilder fra søndagsskolemateriellet og andakt for voksne på forhånd. Det fungerte godt når vi er avhengig av oversettelse. Alt vi da gjør kan streames i sosiale medier samtidig. I tillegg er det viktig å gjøre det kort og enkelt! Konsentrasjonen på nett er kortere enn når vi møtes til vanlig.

Thang Hlun forteller at Norway Chin Mission Church også er godt etablert på nett. - Det spennende er at vi nå kan ha besøk fra utenlandske pastorer oftere. Vi har booket inn en fra Australia og en fra USA de nærmeste ukene. På grunn av tidsforskjellene i verden kan vi få med oss flere gudstjenester på søndagene. Vi har også hatt møter på nett for å nå ut med informasjon. Siden ikke alle er så gode i norsk har vi hatt to nasjonale møter for bl.a å informere om hvordan man forholder seg til nav når man blir permittert.

Ceda Lynn fra Oslo Karen Baptistmenighet ble valgt inn i Ung baptist sitt styret 5 dager før kirkene ble stengt. Hun forteller at de har gudstjenester i hjemmene, og de finner også hilsener og andakter fra pastorene sine på nett. - Det er kjedelig å være hjemme hele tiden. Men vi må holde oss friske først, så får alt det andre komme etterpå. Men det var gøy at Ung baptist hadde påskeleir med andakter og moro på nett når vi ikke kunne ha vår egen påskeleir som vi pleier.

Flere menigheter prøver å gjøre ting så nært opptil vanlig drift som mulig, bare på nett. Camilla Oseland fra Ålgård baptistmenighet sier at de har fått tillatelse til å bruke Søndagsskoleforbundet sitt opplegg og legger ut sanger og bilder som de pleier å bruke i gudstjenestene. I tillegg legger de ut en andakt for voksne. - Det morsomme er jo at nå har vi flere folk på gudstjeneste enn vi har når vi er i kirka.

På Lillehammer har de valgt å ha gudstjeneste i lukket gruppe hvor medlemmer og venner av kirken er invitert. Sissel Merete Berg forteller at ikke alle er like komfortable med at alt skal legges ut offentlig. - Denne løsningen gjør at flere kan være aktive i gudstjenesten som de pleier uten at terskelen skal være for høy.

Hermod Bakkevoll som er menighetsveileder i Nord-Norge hat tatt kontakt med menighetene rundt Harstad. Odd Nilssen er i gang med å ringe rundt for å skaffe folk til den første digitale gudstjenesten han har vært med på å lage noen gang. En av de nærmeste søndagene vil Harstad Baptistmenighet i samarbeid med menighetene i Kvæfjord, Grøtavær, Kasfjord og Aune også være på nett.

«Se, jeg gjør noe nytt. Nå spirer det fram. Merker dere det ikke?» (Jes 43,19)

Og søndag 3. mars ble gudstjenesten publisert på sosiale medier og nettsidene.

 

 

 

 

 

Les også

Høstnummeret i trykken

Den tredje utgaven av Distriktsnytt i 2023 er nå i trykken. Gled deg over mange positive nyheter og inspirerende lesning fra vår nordligste landsdel.
Les mer

Rundet 100 år med stil

Gunvor Jacobsen fra Andenes rundet 100 år med todagers feiring 10. og 11. november.
Les mer

Faren var fisker og sønnens store helt

Frank Einar Hansen snakker i podcasten Fiskeribølgen om drømmen om å bli fisker som ble knust av sjøsjuken, om fiskerene i baptistmenigheten på Andenes og om oppveksten i fiskeværet. (Foto: Ivar Hjelvik)
Les mer
1 - 3 av 250
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone