Danser mottar pris for innsats for romer
Danser mottar pris for innsats for romer
16 januar 2020
Den norske danseren Sigmund Hegstad er vinneren av Ikkevoldsprisen for 2020.
Tekst: Stein Gudvangen Foto: Erlend Berge.
 
Hegstad er også grunnlegger av klesmerket Fair & Square som er et forsøk på å ta et oppgjør med klesindustriens urettferdighet. Han ble i 2017 kjent for at han deler leiligheten sin med tiggere og for sin innsats for romer som er kommet til Norge, men har vansker med å finne et sted å bo.

Begrunnelsen

Nettopp arbeidet for «folk som faller utenfor det ordinære arbeidslivet», har vært viktig i nominasjonskomiteens vurdering av hvem som skulle få årets pris. 

«Komiteen mener Hegstads innsats på forbilledlig vis er med å bryte ned strukturell vold i forhold til fiendebilder overfor romfolk og vår alles ettergivenhet og likegyldighet overfor de som ser ut til å mene at produksjonsmetoder og -forhold i tekstilbransjen ikke kan endres uten at lønnsomheten stuper», skriver komiteen.

Videre legger de vekt på at Sigmund Hegstad «...i hele sitt virke (har) en ikkevoldelig innstilling i møte med mennesker og samfunnsutfordringer. Han har på forbilledlig vis engasjert seg for å gi mennesker bedre levekår og muligheter til arbeid».
 

Fabrikk i Kina 

Som ledd i sitt arbeid har han sørget for at produksjonen av klesmerket Fair & Square foregår på en kinesisk fabrikk der arbeiderne er sikret skikkelige lønns- og arbeidsvilkår og der økonomisk utbytte fra virksomheten føres tilbake til de ansatte.

I Norge tilbyr Hegstad jobb til folk som vil jobbe med å fremme klesmerket, blant dem tiggere som blant annet påfører klærne logoer.

Han har underveis lært seg både kinesisk og rumensk for å kunne kommunisere med dem han hjelper. Rumensken plukket han opp ved å snakke med tiggere på gata.

Flere av dem som bor hos Sigmund Hegstad har han formidlet arbeid til, og erfaringer gjør at de kan lære å lage klær i hjemlandet Romania slik at de kan være selvforsynte og slippe å tigge.  

Danseforestilling

Han har også engasjert romer i sin danseforestilling Den barmhjertige samaritan, som han reiser rundt og framfører i kirker. Forestillingen er blitt kombinert med mannekengoppvisning, og i forlengelsen selger han klær enten direkte eller på postordre.

Ut over overnatting i sin egen leilighet har han fått til akuttovernatting for fattige i Holmlia kirke i Oslo.  

Nominasjonskomiteen skriver at de har sett engasjementet fra blant andre biskop emeritus Gunnar Stålsett og Arne Viste for å gi mennesker som ikke får lov til å delta i arbeidslivet, en mulighet til å jobbe. De mener at Sigmund Hegstad fremmer mange av de samme idealene –  og den samme ånd som Martin Luther King viet sitt liv til. KPK

FAKTA

  • Ikkevoldsprisen deles ut av Det Norske Baptistsamfunn i samarbeid med Norges Kristne Råd og Norges Fredsråd.
  • Den ble etablert i 2015 og deles ut hvert år på Martin Luther King Day – i år mandag 20. januar – til en person eller organisasjon i Norge som handler i King Juniors ånd og arbeider for fred, ikkevold, frihet, rettferdighet, likhet og solidaritet med ikkevold som redskap.
  • Prisen er på 10.000 kroner i tillegg til et synlig minne.
  • Prisen dels i år ut for 6. gang. I januar 2015 gikk den til organisasjonen Changemaker. Året etter gikk den til sogneprest Ivar Flaten, mens Christoforos Schuff fikk den i 2017. Ervin Kohn var prismottaker i 2018, og fjorårets pris gikk til Kvekerhjelpen ved Marit Kromberg.
  • Norges kristne råd, Oslofjord folkehøgskole (tidligere Holtekilen folkehøgskole) og Det Norske Baptistsamfunn står sammen om King-dagen og markeringen av Martin Luther King juniors ikkevoldelige forsoningsarbeid.

Les også

Tid for å nominere til Ikkevoldsprisen 2023

10. desember er siste mulighet til å nominere til Ikkevoldsprisen 2023. Benytt muligheten til å hedre dem som bidrar til en bedre verden med ikkevoldelige virkemidler.
Les mer

Ingrid Rosendorf Joys mottok Ikkevoldsprisen

Om du gikk glipp av utdelingen av Ikkevoldsprisen fredag 22. april er det ikke for sent. Markeringen på Oslofjord Folkehøgskole ble tatt opp og opptaket finner du her.
Les mer

Får Ikkevoldsprisen for sitt livssynsdiplomati

Uten Ingrid Rosendorf Joys hadde det vært mer utenforskap i Norge, mener komiteen som har tildelt henne Ikkevoldsprisen for 2022.
Les mer
1 - 3 av 37
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone