Danser mottar pris for innsats for romer
Danser mottar pris for innsats for romer
16 januar 2020
Den norske danseren Sigmund Hegstad er vinneren av Ikkevoldsprisen for 2020.
Tekst: Stein Gudvangen Foto: Erlend Berge.
 
Hegstad er også grunnlegger av klesmerket Fair & Square som er et forsøk på å ta et oppgjør med klesindustriens urettferdighet. Han ble i 2017 kjent for at han deler leiligheten sin med tiggere og for sin innsats for romer som er kommet til Norge, men har vansker med å finne et sted å bo.

Begrunnelsen

Nettopp arbeidet for «folk som faller utenfor det ordinære arbeidslivet», har vært viktig i nominasjonskomiteens vurdering av hvem som skulle få årets pris. 

«Komiteen mener Hegstads innsats på forbilledlig vis er med å bryte ned strukturell vold i forhold til fiendebilder overfor romfolk og vår alles ettergivenhet og likegyldighet overfor de som ser ut til å mene at produksjonsmetoder og -forhold i tekstilbransjen ikke kan endres uten at lønnsomheten stuper», skriver komiteen.

Videre legger de vekt på at Sigmund Hegstad «...i hele sitt virke (har) en ikkevoldelig innstilling i møte med mennesker og samfunnsutfordringer. Han har på forbilledlig vis engasjert seg for å gi mennesker bedre levekår og muligheter til arbeid».
 

Fabrikk i Kina 

Som ledd i sitt arbeid har han sørget for at produksjonen av klesmerket Fair & Square foregår på en kinesisk fabrikk der arbeiderne er sikret skikkelige lønns- og arbeidsvilkår og der økonomisk utbytte fra virksomheten føres tilbake til de ansatte.

I Norge tilbyr Hegstad jobb til folk som vil jobbe med å fremme klesmerket, blant dem tiggere som blant annet påfører klærne logoer.

Han har underveis lært seg både kinesisk og rumensk for å kunne kommunisere med dem han hjelper. Rumensken plukket han opp ved å snakke med tiggere på gata.

Flere av dem som bor hos Sigmund Hegstad har han formidlet arbeid til, og erfaringer gjør at de kan lære å lage klær i hjemlandet Romania slik at de kan være selvforsynte og slippe å tigge.  

Danseforestilling

Han har også engasjert romer i sin danseforestilling Den barmhjertige samaritan, som han reiser rundt og framfører i kirker. Forestillingen er blitt kombinert med mannekengoppvisning, og i forlengelsen selger han klær enten direkte eller på postordre.

Ut over overnatting i sin egen leilighet har han fått til akuttovernatting for fattige i Holmlia kirke i Oslo.  

Nominasjonskomiteen skriver at de har sett engasjementet fra blant andre biskop emeritus Gunnar Stålsett og Arne Viste for å gi mennesker som ikke får lov til å delta i arbeidslivet, en mulighet til å jobbe. De mener at Sigmund Hegstad fremmer mange av de samme idealene –  og den samme ånd som Martin Luther King viet sitt liv til. KPK

FAKTA

  • Ikkevoldsprisen deles ut av Det Norske Baptistsamfunn i samarbeid med Norges Kristne Råd og Norges Fredsråd.
  • Den ble etablert i 2015 og deles ut hvert år på Martin Luther King Day – i år mandag 20. januar – til en person eller organisasjon i Norge som handler i King Juniors ånd og arbeider for fred, ikkevold, frihet, rettferdighet, likhet og solidaritet med ikkevold som redskap.
  • Prisen er på 10.000 kroner i tillegg til et synlig minne.
  • Prisen dels i år ut for 6. gang. I januar 2015 gikk den til organisasjonen Changemaker. Året etter gikk den til sogneprest Ivar Flaten, mens Christoforos Schuff fikk den i 2017. Ervin Kohn var prismottaker i 2018, og fjorårets pris gikk til Kvekerhjelpen ved Marit Kromberg.
  • Norges kristne råd, Oslofjord folkehøgskole (tidligere Holtekilen folkehøgskole) og Det Norske Baptistsamfunn står sammen om King-dagen og markeringen av Martin Luther King juniors ikkevoldelige forsoningsarbeid.

Les også

Hedret med Ikkevoldsprisen

Elsa-Britt Enger i Bestemødre for fred mottok tirsdag Ikkevoldsprisen under en tilstelning på Oslofjord Folkehøgskole. Den ble overrakt av Jørgen Watne Frydnes som i fjor mottok prisen på vegne av Demokrativerkstedet på Utøya.
Les mer

Ikkevoldsprisen 2024 går til Bestemødre for fred!

Prisen deles ut i forbindelse med markering av Martin Luther King-dagen på Oslofjord Folkehøgskole tirsdag 6. februr kl 14.00.
Les mer

Ikkevoldsprisen til Demokrativerkstedet på Utøya

MINNE,LÆRE, ENGASJERE: Med 22. juli som bakteppe lærer ungdommene på Demokrativerkstedet på Utøya om demokrati og medborgerskap.
Les mer
1 - 3 av 40
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone