November for forfulgte kvinner
November for forfulgte kvinner
12 november 2019
Kristne over hele verden markerer i november sin støtte til kirker og mennesker som forfølges for sin tro. I Norge settes søkelyset i år særlig på kvinner.
Av Ingunn Marie Ruud, KPK
Foto fra markeringen i Oslo i 2017. ARKIVFOTO: Markus Plementas, KPK

Hvert år markeres «søndag for forfulgte» i kirker og kristne forsamlinger over hele verden. I USA ble den markert den 3. november og i England markeres den den 17. november.

Ifølge nyhetsmediet Christian Today slår en rapport fra utenriksdepartementet i Storbritannia tidligere i år fast at 80 prosent av mennesker som lider for sin tro over hele verden, er kristne.

Her til lands er det vanligst å markere denne dagen den andre søndagen i november, altså 10. november i år, men kirker stilles fri til å velge en annen dag som passer.

I tillegg til den nevnte søndagen markeres det i mange byer støtte til forfulgte gjennom fakkeltog i slutten av oktober og i november. Denne markeringen gjelder ikke bare kristne, men alle som forfølges for sin tro, uavhengig av religion.

Det er organisasjonene Stefanusalliansen og Åpne Dører som står for organiseringen av fakkeltogene sammen med lokale ildsjeler.

Fakkeltog
I år er det gjennomført eller planlagt fakkeltog for forfulgte i 11 byer eller tettsteder i Norge. Temaet for årets fakkeltog er «Kvinner som forfølges for sin tro».

– Kvinner opplever ofte en dobbel form for forfølgelse. I mange land der kristne forfølges brytes også mange andre menneskerettigheter og kvinner har ofte en svak stilling i samfunnet. Dette gjør dem ekstra sårbare, forteller informasjonsleder i Åpne Dører, Linda Askeland.
 

November for forfulgte kvinner

SÅRBARE: Kvinner opplever ofte en dobbel form for forfølgelse og er ekstra sårbare som trosminoritet, forteller Linda Askeland i Åpne Dører. Bildet viser en mor og datter fra Irak. FOTO: Åpne Dører/Open Doors

Hun beskriver det kvinner ofte utsettes for som den skitneste formen for forfølgelse.

– Unge jenter blir kidnappet, voldtatt, tvangsgiftet og tvangskonvertert på grunn av sin tro. Skammen dette fører med seg gjør det også vanskelig for de som klarer å rømme fra fangenskap å komme hjem igjen. Slik rammer forfølgelsen hele samfunn og deres framtid, sier Askeland.

Lenket fast i eget hjem
Kvinner som velger å konvertere til en annen tro kan også oppleve forfølgelse fra sin egen familie.

– Dette gjelder både kvinner og menn, men kvinner er ekstra sårbare. Vi hører historier der de er blitt lenket fast med kjettinger og holdes som fanger i sitt eget hjem. De behandles som navnløse tjenere, forteller Askeland.

Hun sier mange av disse skjebnene er usynlige og ikke kommer tydelig fram i rapporter.

– Dette er en av grunnene til at vi har valgt dette som tema i år, for å sette et sterkere søkelys på det.

Oppfordrer til brev og bønn
Når det gjelder «Søndag for forfulgte» setter Stefanusalliansen i år søkelyset på Irak. De har inngått avtale med den kirkelige hjelpeorganisasjonen Capni om å bidra til gjenoppbygging av en landsby for kristne i Irak etter IS-angrep. De ønsker å bidra med støtte til å skape arbeidsplasser, traumehjelp til jesidijenter etter slaveri hos IS og arbeid for nytt skolepensum.

Åpne Dører har valgt samme tema som for fakkeltogene for sitt ressursmateriell til «Søndag for forfulgte». De oppfordrer blant annet folk til å be og sende brev til kvinner som er utsatt for trosforfølgelse.

– Et eksempel er 16 år gamle Leah Sharibu fra Nigeria. Hun ble tatt til fange av Boko Haram for halvannet år siden. Andre jenter som ble kidnappet samtidig er satt fri, men Leah vil ikke fornekte Jesus og derfor er hun fortsatt fanget, forteller Askeland.
 

November for forfulgte kvinner

FANGET: 16 år gamle Leah Sharibu fra Nigeria har vært i fangenskap hos Boko Haram i over 1,5 år fordi hun ikke vil fornekte Jesus. FOTO: Åpne Dører/Open Doors

Lappeteppe
Åpne Dører ønsker også å løfte opp de forfulgte hos norske myndigheter, men har valgt en litt annen vei enn en tradisjonell underskriftskampanje.

– Vi oppfordrer folk til å sy eller male på tøystykker som vi skal sy sammen til et stort lappeteppe. Dette skal overrekkes norske myndigheter på kvinnedagen i 2020, forteller Askeland.

På lappene oppfordres folk til å vise omsorg for kristne søstre ved å skrive ting som «I see you» (Jeg ser deg). KPK

FAKTABOKS:

November for forfulgte

  • Søndag for forfulgte markeres hvert år den andre søndagen i november, eller en annen søndag som passer.
  • Den internasjonale «Søndag for de forfulgte» markeres i en rekke kirkesamfunn i mer enn hundre land.
  • Åpne Dører og Stefanusalliansen står bak markeringen i Norge og tilbyr ulike ressurser til bruk på søndagen og oppfordrer folk til å bidra til deres prosjekter.
  • Det første fakkeltoget for forfulgte kristne ble arrangert i Oslo i 2007.
  • Fra 2010 ble det også gjennomført fakkeltog i Bergen.
  • I 2017 ble det arrangert fakkeltog i Bergen, Oslo, Stord, Øystese, Trondheim, Stavanger, Stokmarknes, Kristiansand og Ålesund.
  • I år arrangeres det fakkeltog for forfulgte 11 steder: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Ålesund, Arendal, Øystese, Lakselv, Stokmarknes, og Råde (Østfold).
  • Det vil også være en fakkelmarkering i Tromsø, men uten tog.

Kilde: Stefanusalliansen, Åpne Dører og fakkeltog.no

Les også

Våre tanker og bønner går til de rammede

Hendelser, som i Oslo natt til lørdag 25. juni, skal ikke skje. Vi er sterkt berørt av den forferdelige hendelsen med skyting, drap og mange skadde.
Les mer

Forebygger utenforskap

Ikkevoldsprisen 2022 er tildelt generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tro- og livssynssamfunn (STL).
Les mer

Ukraina-krigen skygger for lidelsene i Myanmar

To kriser samtidig blir fort en for mye. Det merker de i Baptistsamfunnet som på en gang prøver å hjelpe flyktninger både fra Myanmar og Ukraina.
Les mer
1 - 3 av 86
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone