Håp blant tårer i Øst-Ukraina
Håp blant tårer i Øst-Ukraina
5 oktober 2018
Delegasjonen fra EBF og BWA står foran et veggmaleri som viser den lokale skolelæreren som underviser elevene på begge sider av konfliktområdets frontlinje. Hennes øyne ser i retningen der kulene kommer.

Tekst: Helle Liht, ass. generalsekretær EBF Foto: elijah Brown, generalsekretær BWA

I to hvite og gule minibusser kjører vi, delegasjonene fra Baptist World Alliance (BWA) og European Baptist Federation (EBF), gjennom skogen mot de ukrainske baptistenes retreatsenter. Det er mørkt, og det er stille. I løpet av et par timers kjøretur ser vi bare et par biler passere oss på den smale veien. Vi er i Øst-Ukraina, noen få kilometer fra grensen til det midlertidig okkuperte territoriet Her besøker vi lokale menigheter og en pastorkonferanse i Donbas-området for å høre deres historier og støtte deres arbeid i den vanskelige situasjonen.

Vi tas godt imot på det nyrenoverte retreatsenteret hvor vi finner våre senger for natten. Morgenen etter ser vi at noen av stiene vi krysset i går kveld fremdeles er merket av dype spor etter tanks og andre militære kjøretøy.

Retreatsenteret hvor vi overnattet, har tidligere gitt losji for seksti internt fordrevne (IDP-er) som har rømt fra konfliktsonen. 

Håp blant tårer i Øst-Ukraina

Vi kjører rundt i Donbas-regionen, ser og føler på sårene i Ukraina. Ødelagte broer, hus med knuste vinduer og hull i veggene, tårer i øynene til eldre kvinner. I Kamenka, hvor vi møter noen landsbyfolk, spør kvinnene som er samlet: 

- Hvorfor bomber de oss, våre hus og hager? Når stopper det? For bare et par netter siden hadde skytingen holdt dem våkne.

Håp blant tårer i Øst-Ukraina

Likevel, midt i ødeleggelsen ser vi og hører historier om håp. Med hjelp fra EBFs medlemmer og oppdragsgivere har rundt 200 000 mennesker fått pakker med mat, kull til oppvarming, keramiske varmeovner og andre nødvendige gjenstander, blant disse er mange familier i Kamenka. 

- Den største hjelpen vi har fått kommer fra baptistkirker, fortell folket i denne landsbyen. Håndtrykkene deres er varme og klemmene er sterke. 

Håp blant tårer i Øst-Ukraina

Pastor Vasilii, som koordinerer de humanitære prosjektene i denne regionen, tar oss med rundt og viser oss arbeidet som kirkene gjør. I Mirnograd - Fredens by - har han etablert et bakeri som gir arbeid for 11 personer. Noe av brødet som bakes gis bort gratis, noen selges til produksjonspris for dem som kan betale. Guds kjærlighet og kirkens bønner blir bakt inn i disse brødene som blir livets brød for mange mennesker.

Mens vi kjører fra landsby til landsby, må vi krysse flere kontrollpunkter. De fleste bilene stoppes og kontrolleres på disse punktene. Våre to minibusser passerer vanligvis uten å stoppe. Igor Bandura, visepresident i det ukrainske baptistsamfunnet, forklarer:

- Pastor Vasilii er så kjent i denne regionen. På alle kontrollpunktene vet en at han gjør et utmerket arbeid for å hjelpe lokalbefolkningen, så vi får passere uten kontroll takket være hans gode gjerninger. 

Å leve i denne delen av Ukraina er vanskelig. Over 1.7 millioner IDPer har flyktet fra den midlertidig okkuperte sonen, Flesteparten av disseholder seg i Donbas-området. Økonomien er sterkt påvirket, og det er vanskelig for folk å finne jobber. En dame som kom for å hente en matpakke fra kirken i Mirnograd begynte å snakke, men måtte stanse midt i samtalen:

- Når vil alt dette stoppe? Jeg vil reise hjem, sa hun med tårer i øynene.

Så lenge tragedien varer, er baptistkirkene i Øst-Ukraina forpliktet til å hjelpe dem som er berørt av krigen. Det kan de bare gjøre med hjelp av medkristne rundt om i verden som støtter arbeidet økonomisk og med sine bønner.

Bli med oss, slik at folk kan finne håp for seg selv og håp i Gud, selv i dette sårede landet.


 

Les også

Slik kan kirken bidra i arbeidet mot rasisme

«Det viktigste jeg kan si er at det finnes rasisme i Norge», sier Temesgen Kahsay.
Les mer

Pinsefeiring over hele verden

Baptist World Alliance har satt sammen en video medklipp fra baptisters pinsefeiring over hele verden.
Les mer

Sammen som baptister!

- I pinsen markerer baptister over verden samholdet, i bønn, lovprisning og givertjeneste, i kampen mot Korona-pandemien, sier generalsekretær Elijah M. Brown i en oppfordring til baptister verden over.
Les mer
1 - 3 av 124
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone