Politiet brøt seg inn i kirkeasyl
Politiet brøt seg inn i kirkeasyl
23 februar 2018
Torsdag morgen knuste politiet ruter og hentet ut en afghansk familie som satt i kirkeasyl hos menigheten Nytt Liv Sunnhordland.

Politirazziaen mot menighetens lokaler skjedde mellom klokken 6 og 7 torsdag morgen, skriver Stord24.no. Familien fra Afghanistan, som KPK har omtalt i en tidligere sak, består av mor, far og tre små barn. De ble ikke trodd på deres konvertering i tingretten i november og dermed ble deres krav om beskyttelse avvist.

Menighetsleder i Nytt Liv Sunnhordland, Frank Håvik, som vitnet på vegne av familien om deres konvertering i tingretten, er opprørt over politiets handlinger.

– Dette var en dramatisk aksjon. Politiet stilte med tre politibiler i tillegg til en ambulanse. De knuste vinduene, og det var rene kommandoraidet. Dette er stikk i strid med reglene for kirkeasyl, sier Håvik til Stord24.

 

Har anket
Håvik reagerer på aksjonen særlig fordi saken er anket til lagmannsretten og dermed ikke er rettskraftig.

– De har ikke en rettskraftig dom i saken, og så kommer de likevel. Dette er heilt horribelt, sier han.

Menighetslederen forteller at han ikke har hatt kontakt med familien etter at de ble hentet ut av kirkeasylet av politiet.


– Flere hundre år gammelt vern
Familiens advokat, Jostein Løken, synes det er svært oppsiktsvekkende at politiet bryter tradisjonen om å ikke gripe inn i kirkeasylsaker.

– Det er første gang jeg hører at politiet går inn i en kirke. Dette har vært et flere hundre år gammelt vern. At denne tradisjonen blir brutt er noe helt nytt, sier han.

Også ordføreren i Fitjar kommune, Wenche Tislevoll, reagerer på politiets aksjon, skriver Stord24.no

–  Jeg stiller meg veldig undrende til at de kan gå inn og hente en familie som har sittet i kirkeasyl. Jeg trodde dette var en godkjent måte en kunne kjenne seg relativt trygg på. Det er med vantro at jeg hører om hva som har skjedd, sier Høyre-ordføreren.


Listhaug var informert
Kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange i Justisdepartementet bekrefter overfor avisen Dagen at øverste ledelse i departementet var varslet om pågripelsen i kirkeasylet.

– Justis- og beredskapsdepartementet ble informert på vanlig måte av Politidirektoratet om denne uttransporten, sier Lorange til Dagen men vil ikke kommentere enkeltsaker.

Justisminister Sylvi Listhaug (FrP) grep dermed ikke inn til tross for at hun mot slutten av 2016 fredet kirkeasylet. Hun uttalte da at det ikke ville bli aktuelt å sende politiet inn i kirkene og at det ikke var gjort endringer i regelverket, ifølge Dagen. KPK

Les også

Våre tanker og bønner går til de rammede

Hendelser, som i Oslo natt til lørdag 25. juni, skal ikke skje. Vi er sterkt berørt av den forferdelige hendelsen med skyting, drap og mange skadde.
Les mer

Forebygger utenforskap

Ikkevoldsprisen 2022 er tildelt generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tro- og livssynssamfunn (STL).
Les mer

Ukraina-krigen skygger for lidelsene i Myanmar

To kriser samtidig blir fort en for mye. Det merker de i Baptistsamfunnet som på en gang prøver å hjelpe flyktninger både fra Myanmar og Ukraina.
Les mer
1 - 3 av 86
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone