– Behovet for bibler har aldri vært større
– Behovet for bibler har aldri vært større
27 januar 2018
UTBRENT: Nabil Omiesh, generalsekretær i Bibelselskapet i Irak står i rommet der de kristne pleide å oppbevare sine personlige bibler som de brukte i kirken til erkebiskop Yohanna Petros Mouche i Qaraqosh. FOTO: Wassim Keloonchy/Bibelselskapet

Av Ingunn Marie Ruud

– De fleste biblene vi hadde, er brent og må erstattes, sier erkebiskop Yohanna Petros Mouche, på Bibelselskapet sine nettsider.

Under hele krigen har Bibelselskapet holdt sine bibelutsalg åpne i både Damaskus, Aleppo og Erbil. De ansatte der forteller til Det Norske Bibelselskap at de aldri har distribuert flere bibler enn de siste årene. Krigen har skapt en lengsel hos mange etter å lære mer om Bibelens budskap.

– Det har aldri vært større behov for Bibelselskapet enn nå. Behovet for bibler har aldri vært større, sier Nabil Omiesh, leder i Bibelselskapet i Irak.

Bibeldagen 2018 feires den 27. og 28. januar og i år skal det samles inn penger til nye bibler og bøker, til erstatning for de som er brent.

– I tillegg til at behovet er stort er det også en situasjon i landene nå som gjør det mulig å gjøre mer, sier generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen til KPK om hvorfor valget falt på disse områdene i årets prosjekt.

 

Lang kristen historie
Både i Syria og Irak finnes en lang kristen historie. Kirkene her regner sin opprinnelse helt tilbake til det første århundre etter Kristus.

Men på grunn av borgerkrigen i Syria og IS’ grusomme krigføring er tusenvis av kirker og kristne hjem ødelagt. Kristne har ikke bare mistet hus og hjem, men også biblene sine og andre kristne bøker.

– Det er mange som spør etter materiell til barna, sier George Andrea, leder i Bibelselskapet i Syria.

Han skulle egentlig komme til Norge i forbindelse med Bibeldagen, men ble nektet visum av norske myndigheter.

– Vi er selvsagt skuffet, men har hatt god dialog med UD og ambassaden. George Andrea ønsket å komme til Norge for å takke for alle bidrag i form av forbønn og penger, sier Mongstad-Kvammen.

Det bor ca. 17 millioner mennesker i Syria og 37 millioner i Irak, men mange er på flukt, enten internt eller i andre land. På få år er 2 millioner kristne i Syria og 1,2 millioner i Irak blitt redusert til en tredjedel.

«De som er igjen, trenger vår støtte for å overleve, slik at en to tusen år lang kristen historie i Syria og Irak ikke brytes» skriver Bibelselskapet.

 

Lang tradisjon
Bibeldagen er den årlige feiringen av Bibelens plass i menigheten, i Norge og i verden.

«På Bibeldagen setter vi Bibelen i sentrum og gleder oss over at vi har den på vårt eget språk. Vi setter fokus på bibelbruk og vil hjelpe alle til å åpne Bibelen. Og vi vender blikket ut mot mennesker i andre land som også ønsker seg en bibel» skriver Bibelselskapet.

Norge har, ifølge Bibelselskapet, lang tradisjon for å feire Bibeldagen på Såmannssøndagen.

– Jeg har reflektert rundt dette med å så og høste, noe som skjer samtidig. I Syria var jo den første såmannen Paulus, så de har et virkelig stort trosforbilde der, sier Mongstad-Kvammen. KPK

Les også

Bibelomsetjingar til 66 språk fullført i 2020

Til saman 707 millionar menneske har dermed fått Bibelen omsett til sitt språk gjennom Dei sameina bibelselskaper i løpet av fjoråret.
Les mer

Ingen økning i norsk bibelsalg

Det Norske Bibelselskap så ingen økning i bibelsalget i jubileumsåret 2016. – Dette ser vi på som et rødt flagg, sier generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen.
Les mer

Slik blir bibelen synlig

Bibelselskapet feirer 200 år denne uka og sørger for at bibelen blir både synlig og hørbar i hovedstaden.
Les mer
1 - 3 av 4

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone