Oktoberbarn uten nettverk reurneres
Oktoberbarn uten nettverk reurneres
21 desember 2017
En 18 år gammel afghaner med tilknytning til baptistmenigheten i Stavanger venter nå på uttransportering. Selv om han mangler nettverk får han ikke bli fordi UDI mener han kommer fra et trygt område.

Av Roger Dahl

Asylsøkeren som tidligere i år ble døpt og med i Stavanger Baptistmenighet ble hentet av Politiets utlendingsenhet (PU) og sendt til Utlendingsinternatet på Trandum. Stavanger Baptistmenighet har engasjert seg i saken, og har også involvert Baptistsamfunnets generalsekretær Terje Aadne. Han har blant annet besøkt asylsøkeren på Trandum og tatt diverse henvendelser til offentlige instanser rundt saken.

Oktoberbarna

14. november vedtok Stortinget å stanse utsending av de såkalte oktoberbarna, etter forslag fra Arbeiderpartiet. Dette er enslige mindreårige flyktninger som kom fra Afghanistan høsten 2015. De fleste kom i oktober. I tråd med vedtakene skulle disse returneres etter fylte 18 år.

Det er fortsatt anspent i Afghanistan, og en del områder regnes for utrygge. Asylsøkere fra disse områdene mener en kan sendes til såkalte internflukt i hovedstaden, som en mener er trygg. Disse returene vedtok Stortinget å stanse gjennom det de beskrev som sårbarhetskriterier. Der det skal legges vekt på hvorvidt en person har nettverk av familie eller venner, eller andre ressurser.

Truet

Peder Martin Liland i Stavanger Baptistmenighet sier i en kommentar til avisen Vårt Land 20. desember at asylsøkeren som nå er hentet for utsending skal være beskyttet av sårbarhetskriteriene. Han ble døpt i Stavanger sist sommer. Hans mor er død og etter dåpshandlingen i sommer skal faren ha truet han på livet. Faren er mulla. Derfor er asylsøkeren redd for å reise til Afghanistan.

Liland mener Utlendingsnemnda (UNE) ignorerer viktige fakta. I tillegg til truslene fra faren, sier Liland han har grunn til å frykte tidligere arbeidskolleger.

- UNE aksepterer heller ikke konverteringen som troverdig, men som løgn. De nærmest latterliggjør han, sier Liland, og sier han mener UNE stiller svært innviklede krav til kunnskap om kristen tro. Spørsmål mange vanlige konfiramanter i Den Norske kirke ikke ville kunne svare på.

I sin kommentar til avisen Vårt Land er Liland også oppbrakt over det han oppfatter som manglende kommunikasjon mellom etatene, og han stiller spørsmål ved hvorfor PU henter han samtidig som det pågår omgjøringssak hos UNE. Pågripelsen skjedde få dager før asylsøkeren skulle møte sin nye advokat for å starte prosessen med omgjøringsvedtak.

- Dette visste UNE godt, men de stoppet altså ikke PU fra å foreta pågripelsen, sier Liland til avisen Vårt Land, og legger til:

- Det ville ikke skjedd med en norsk statsborger at han ble pågrepet på den måten mens saken fortsatt var under behandling.

Valgt å bli

Liland sier videre at asylsøkeren har valgt å bli i Norge for å kjempe for sin sak, mens mange andre har forlatt Norge og lever ulovelig i Europa.

- Flere av vennene hans har reist til Paris. De sover på gata, og ringer hjem av og til, det er en fortvilt situasjon for dem, sier Liland til Vårt Land. 

Nettstedet baptist.no har ikketilgang til UNE sine vedtak for asylsøkeren.

Illustrasjonsbilde: Skjermdump fra Vårt Lands artikkel om saken 20. desember 2017

 

Les også

For alle menneskers verdighet ...

Den årlige markeringen av Global uke er godt i gang. Kirker over hele landet er med å kjempe for alle menneskers verdighet og menneskelighet!
Les mer

Kristne menigheter lite opptatt av etisk handel

Pris og kvalitet betyr mest når kristne menigheter og kirkesamfunn gjør innkjøp, men de er åpne for å vektlegge etikk og miljø mer og etterlyser bedre informasjon.
Les mer

En global uke blir til

Når prosjektleder i Norges Kristne Råd, Elin Finnseth Sæverås, planlegger Global uke, blir hun motivert av å tenke på alt som er mulig å få til når kirker og organisasjoner og lokale ildsjeler i fellesskap gyver løs på aktuelle utfordringer.
Les mer
1 - 3 av 81
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone