Slo hardt ned på kuttforslag til folkehøgskolene
Slo hardt ned på kuttforslag til folkehøgskolene
18 oktober 2017
– Hvordan kan de kutte til et skoleslag som er med på å gi personlig utvikling. Vi trenger ikke mindre folkehøgskole i Norge, vi trenger mer, sa Knut Arild Hareide (KrF) i sin appell tirsdag

Tekst og bilde: Markus Plementas, KPK

Nei til kutt! Nei til kutt! Nei til kutt! Slik åpnet protestaksjonen da over 2000 elever fra 32 folkehøgskoler demonstrerte mot regjeringens kuttforslag til folkehøgskolene utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag. Bakgrunnen for protesten var at Folkehøgskolene i Norge mener seg snytt for til sammen 45 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018. Opposisjonspartiene kom med knallhard kritikk mot regjeringens kuttforslag til folkehøgskolene i møte med demonstrantene. 

Også baptistenes folkehøgskole Holtekilen rammes av kuttene og deltok i markeringen.

– Bør være for alle
– Muligheten til å gå på folkehøgskole bær være for alle. Derfor blir det helt galt at regjeringen kommer med kuttforslaget, sier andreårseelev Eilif Hallingstad Finnseth på musikkfolkehøgskolen Viken i Gjøvik.

Han får støtte fra Jørgen Andresen Osberg og Ane Moen Mahlum som begynte på den kristne folkehøgskolen i høst.

– Jeg har bare gått to måneder på folkehøgskole, men kjenner allerede nå at dette er et år jeg kommer til å få mye igjen for, sier Jørgen Andresen Osberg.

De mener kuttene vil gjøre folkehøgskolene mindre tilgjengelige for alle, samtidig som det kan gå dramatisk utover det elevene får oppleve i løpet av et skoleår.

– Jeg syntes virkelig at de som sitter i regjering bør høre på oss. De bør oppdage hvor viktig et slikt år faktisk er, mener Ane Moen Mahlum.

Bred politisk støtte
Denne høsten startet over 7600 elever på folkehøgskole. Det er ny rekord for tredje år på rad. Før regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 ble klart torsdag, håpet Folkehøgskolene at den økende populariteten også ville få følger for bevillinger fra staten.

I stedet kom regjeringen altså med et kuttforslag for tredje gang på fire år. Både i 2014 og 2015 ble kuttet nullet ut av et solid flertall på Stortinget.

– Jeg har selv aldri gått på folkehøgskole. Det er en av mine mange tabber i livet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i sin appell til stor jubel.

I forkant av Stortingsvalget i september lovet både KrF, Venstre, SV og Senterpartiet å jobbe for økte midler til folkehøgskolene. Tirsdag ettermiddag kom partilederne med knallhard kritikk mot regjeringens forslag til kutt.

– Hvordan kan de kutte til et skoleslag som er med på å gi personlig utvikling. Vi trenger ikke mindre folkehøgskole i Norge, vi trenger mer. Stopp å kutte i budsjettene og prioriter folkehøgskolen. Vi gir oss ikke før pengene er tilbake, sa Hareide.

Blant partilederne som holdt apeller mot regjeringens kuttforslag var også Trine Skei Grande (V), Audun Lysbakken (SV) og Rasmus Hansson (MDG). Det samme gjorde Marit Arnstad (Sp) og Martin Henriksen (AP), som begge sitter i Utdannings- og forskningskomiteen.

– Det er noen som tror at skole bare handler om å lære å lese og regne. Skole handler om dannelse og om å bli hele mennesker. Det er det folkehøgskolene gjør, sa Trine Skei Grande (V) og fortsatte:

– Dere som står her i dag tilhører en generasjon som har blitt presset gjennom et skolesystem som har veldig mye fokus på kompetanser. Men det er dannelse vi skal kjempe for, for det er dannelse som gjør oss til hele mennesker, sa Skei Grande som også lover å kjempe for flere folkehøgskoler i Norge

– Meningsløst kutt
SVs partileder Audun Lysbakken roste alle fremmøtte og deres store engasjement for folkehøgskolene.

– Det at dere er her kommer til å få stanset dette meningsløse kuttet. Folkehøgskole er ikke et tøyseår – det er et utviklingsår. Og når høyresiden for tredje gang prøver å kutte i folkehøgskolenes budsjett, så viser det hvor ufattelig smalt kunnskapssyn de har, sa blant annet Lysbakken i sin appell.

Flere av partiene lovte også å gjøre sitt for å bidra til å få løftet studiefinansieringen.

Glad for støtten
Den store demonstrasjonen hadde også flere musikalske innslag og appeller fra nåværende og tidligere elever på folkehøgskoler.

– Vi er veldig glad for støtten som opposisjonen viser og håper nå som regjeringen er i mindretall at forslaget blir snudd, sier elev Jørgen Andresen Osberg.

Det har vært en jevn vekst til folkehøgskolene siden 2004. Målinger gjort av analysebyrået EPSI har de siste fem årene vist at folkehøgskolene har Norges mest fornøyde elever. KPK

Les også

Følg utdelingen av Ikkevoldsprisen 2021

12. april kl 14.00 sender vi utdeling av Ikkevoldsprisen 2021 til Safia Abdi Haase fra Halden baptistkirke. Hun er tildelt prisen for sitt store arbeid mot kjønnslemlestelse og annen vold mot kvinner.
Les mer

– Ingen religion sier at kvinner skal utsettes for vold

Den norsk‐somaliske sykepleieren Safia Abdi Haase får Ikkevoldsprisen for sitt arbeid mot kjønnslemlestelse og annen vold mot kvinner.
Les mer

Viktig pristildeling

Safia Abdi Haase fra Halden er tildelt Ikkevoldsprisen 2021. Abdi Haase er den første kvinnen som får prisen. Hun mottar den i en digital sending mandag 12. april kl. 14.00.
Les mer
1 - 3 av 123
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone