Kristne briter føler seg marginalisert
Kristne briter føler seg marginalisert
21 juli 2017
I en ny undersøkelse mener 67 prosent av de kristne respondentene at det ikke anses akseptabelt i det britiske samfunnet for kristne å dele sin tro med andre slik denne gatepredikanten i gjør i Covent Garden. FOTO: Wikimedia Commons

Hele 93 prosent av britiske kristne føler at deres tro er marginalisert, ifølge en ny undersøkelse.

Av KPK

En undersøkelse utført av Premier Christian Communications, som eies av den London-baserte veldedighetsorganisasjonen Premier Christian Media Trust, viser at over 9 av 10 kristne i Storbritannia mener at deres tro i dag marginaliseres i det britiske samfunnet. Dette skriver The Christian Post.

Ifølge Premier har over 12 000 «vanlige kristne» deltatt i deres «State of the faith»-undersøkelse.

Ifølge dataene mener 93 prosent av kristne respondenter "at kristendommen blir marginalisert" i Storbritannia, mens 50 prosent sier at de har opplevd fordommer på grunn av deres tro.

53 prosent sier de sterkt enig i at kristendommen blir marginalisert, mens 40 prosent er enige.

Premier har ikke gjort rede for metodologien bak resultatene eller feilmarginen til undersøkelsen.

Ikke lik respekt
Blant de kristne som deltok i undersøkelsen mener fire av fem (80 prosent) at «kristendommen ikke er gitt lik respekt» som andre livssyn og religioner. I mellomtiden sier 26 prosent av respondentene at de ikke klarer å være åpne om sin tro på sin arbeidsplass eller i tilsvarende setting.

Ifølge Premier sier 67 prosent av respondentene at det ikke anses akseptabelt i samfunnet for kristne å dele sin tro med andre, mens kun 29 prosent er uenige.

Yngre kristne var mer tilbøyelige til å si at de erfarte fordommer for sin tro. Undersøkelsen fant at 70 prosent av respondentene i alderen 15 til 19 sa de møtte fordommer på grunn av sin tro.

– Disse slående resultatene bør gi alle en tenkepause på om vi trenger å gjøre mer for at folk med religiøs tro kan være seg selv uten frykt, uttaler organisasjonen på nettsiden der resultatene fra undersøkelsen presenteres.

Flere hendelser
Ifølge The Christian Post kommer denne undersøkelsen etter en rekke hendelser der kristne i Storbritannia har opplevd motgang ved å leve og handle i tro med sitt livssyn.

Blant annet fikk en kristen sykepleier sparken i fjor etter pasienter ved sykehuset klaget over at hun engasjerte dem i "uønskede diskusjoner" der hun snakket om sin personlige tro og tilbød seg å be med dem. Tidligere i år ble to kristne gatepredikanter dømt for uregelmessig oppførsel og bøtelagt for å snakke ut på et offentlig kjøpesenter i Bristol mot homoseksualitet og islam. De vant senere en anke.

Tim Dieppe, leder av Public Policy ved Christian Concern – en organisasjon som gir juridisk støtte til kristne som sier at de er blitt urettferdig behandlet – sier til Premier at resultatene fra undersøkelsen resonerer med deres erfaringer gjennom årene.

– Folk prøver å si at våre saker er unntak og ekstraordinære tilfeller. Jeg tror denne forskningen viser at de kun er toppen av isberget, og at det underliggende faktisk er en veldig sterk grunnvoll av følelser og erfaring med fordommer eller marginalisering, sier han.

Tror det gjelder flere

Administrerende direktør i Premier, Peter Kerridge, mener undersøkelsen viser klart at det britiske samfunnet ikke er «det liberale aksepterende samfunnet vi tror vi er hvis vi ikke tolererer og aksepterer alle, inkludert kristne.» Dette uttaler han på Premiers nettsider.

– Troens folk fra alle religioner skal få lov til å leve og arbeide i frihet. De bør oppmuntres til å holde seg til sin tro ikke bare i sine hjem og kirker, moskeer, synagoger og templer, men også på jobbene og fritidsaktivitetene sine og i det offentlige rom, sier Kerridge.

Han tror undersøkelsens resultater også gjelder for andre religiøse troende.

– Denne undersøkelsen viser tydelig hvordan det føles å være en vanlig kristen i dag. Jeg mistenker at andre trosgrupper kan ha lignende historier å fortelle. KPK

Les også

Jeg vil hedre Asbjørn Häger

Baptistpastor Asbjørn Häger jobbet på heltid for Billy Graham-organisasjonen siden rundt 1970 til han ble pensjonist. Han har reist land og strand i hele Norge og vist filmer som er utgitt av organisasjonen. Det som kjennetegnet Asbjørn var hans lidenskapelige brann for å utbre evangeliet.
Les mer

Kjører med bibelvers på panseret

Rallysjåføren Simon Wågø Syversen (24) har plassert «den lille bibel» på kanskje den viktigste sponsorplassen på bilen.
Les mer

Filmmannen fikk hjemlov

Fredag, 3. juni, fikk pastor Asbjørn Häger, Halden, hjemlov, 89 år gammel. Kjent i hele Norge for arbeidet med kristen film tilknyttet Billy Grahams organisasjon.
Les mer
1 - 3 av 17
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone