Løfter baptistisk tenkning
Løfter baptistisk tenkning
19 mai 2017
Fagdagen om baptistisk teologi ved Høyskolen for ledelse og teologi satte fokus på baptismens forståelse av tro, menighet og dåp.

Av Roger Dahl

Anthony Cross (Phd) har undervist historie og teologi ved University of Oxford og ved University of Surrey. Fra 2009 til 2012 var dr. Cross leder for The Centre for Baptist History and Heritage, Regent’s Park College, Oxford. Han er nå gjesteveileder ved IBTS Centre, Amsterdam. Dr. Cross er forfatter av bøkene Recovering the Evangelical Sacrament: Baptisma Semper Reformandum (Eugene, OR: Pickwick Publications, 2013) og Baptism and the Baptists: Theology and Practice in Twentieth-Century Britain (Paternoster Press, 2000).

Cross ga et godt bilde av baptismen, fra John Smyth og menigheten i Amsterdam, der den første dåpshandlingen fant sted, til vår tid. Han undestreket menighetenes selvstendighet, og la i sin undervisning om dåpen stor vekt på Guds handling i dåpen, og på sammenhengen og nærheten mellom troens start i et menneskes liv og dåpen. William Atkinson fulgte opp med å understreke kallet til etterfølgelse, og dåpens naturlige plass i starten av dette.

William Atkinson (Phd), er foreleser i pentekostale og karismatiske studier ved London School of Theology og er leder for det pentekostale teologiske nettverket EPTA (European Pentecostal Theological Association). Dr. Atkinson var tidligere rektor for Regents Theological College, og han har skrevet bøkene (m.fl.) Baptism in the Spirit: Luke-Acts and the Dunn Debate (2011) og Trinity after Pentecost (2013).

Linda Aadne, underviser i baptistisk historie og nytestamenlig teologi ved Høyskolen for ledelse og teologi. Hun er også doktorkandidat ved IBTS Centre i Amsterdam. Ved siden av studiene jobber også Linda Aadne som pastor i Gardermoen Kristne Felleskap presnterte deler av sitt arbeid med en Phd, med fokus på troende dåp i Norge, og teologiske strømmer rundt det. Blant annet løftet hun fram Nils J. Engelsens arbeider med dåpstekstene, og den klare markeringen av at dåpen er mer enn en symbolsk handling. Derimot so men profetisk handling, som følger en gjennom det kristne livet. 

Gabriel Stephens jobber som ungdomspastor i Skien Baptistmenighet og var første mann ut. Han er underveis å fullføre en master i baptistisk teologi og historie ved IBTS Centre i Amsterdam, og delte erfaringer og tanker rundt de religiøse strømningene i Norge i det 19. århundere, og grunnlaget dette la for de første baptistene. 

 

 

Les også

Melding om mange dåpshandlinger

Vi har i 2022 fått inn rapporter om 73 dåpshandlinger i menighetene, og på forsommeren 2023 melder mange menigheter om dåp.
Les mer

Slik det en gang var på Holtet

Baptistsamfunnet kjøpte Holtet gård i Bærum i 1950. Også parken ned mot sjøen, som på 1930-tallet var utrolig velholdt. På eiendommen ligger i dag Holtekilen folkehøgskole og Høyskolen for Ledelse og Teologi. (Bildet er fra Bærum biblioteks samlinger. )
Les mer

HLT topp tre i landet på studiekvalitet

Mars måned betyr årsrapportering og evaluering. Heldigvis kan vår høyskole igjen vise til gode resultater. Studenttallet steg med 12 % til 278 studenter, og antallet studiepoeng som ble avlagt pr. student var litt høyere enn landsgjennomsnittet.
Les mer
1 - 3 av 70
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone