Skulle hvile ut, stiftet i stedet menighet
Skulle hvile ut, stiftet i stedet menighet
8 januar 2015
Pastor Mathias Korsvold reise til Kanariøyene fordi han trang sol og varme, men turister i nød fant raskt veien til pastor Korsvold for forbønn og hjelp. Pågangen førte til at han begynte med en møtevirksomhet på søndagene, slik at han kunne få noe ro og hvile i mellom.

Av Roger Dahl

Charterturismen til Kanariøyene var i sin barndom da Skandinaviska Turistkyrkan ble etablert med den norske baptistpastoren Mathias Korsvold som den første predikanten.

50 år senere lever turistkirken videre i beste velgående, har virksomhet fem ulike steder på de spanske ferieøyene utenfor Afrikakysten, og mer enn 1000 medlemmer.

Det var nok sønnen Odvar sin flyinteresse som var utgangspunkt for pastor Korsvold. Ut fra sitt eget selskap var han med å starte charterturismen fra Norge til Kanariøyene på 60-tallet. Foreldrene, Ester og Mathias Korsvold kastet seg med. Sammen med Olga og Christian Jensen, alle fire var med i Drammen Baptistmenighet, delte de en ferieleilighet i Las Palmas.

Misjonskallet

For å få vite mer om Mathias Korsvold og eventyret på Kanariøyene har jeg funnet veien hjem til datteren Margrete Marselie Sterling, som forteller om farens oppvekst i trange kår på Bjarkøy og om kallet fra Gud til misjonær i Afrika. Det ble det ikke noe av på grunn av sviktende helse. I stedet ble Mathias Korsvoll pastor i Norge, og etter hvert ble familiens base i Drammen.

Kona Ester drev forretning i byen. Han hjalp nok til med den, men var også mye rundt som forkynner. Blant annet fikk han gode kontakter i Sverige etter at familien måtte flykte i krigsårene.

 

Skulle hvile ut, stiftet i stedet menighet

Så kom Mathias Korsvold til Las Palmas. Han og Ester delte en leilighet med vennene Olga og Christian Jensen. Første gang i 1963. Og de kom igjen, og igjen, som 80.000 andre skandinaver gjorde på den tiden. I motsetning til mange andre turister fant de veien til den lokale baptistkirken, de ville hilse på og være tilhørere. De to ekteparene sees sammen på bildet (Jensens t.h.).

 

Gud ville det annerledes

Men det skulle bli annerledes. Pastor Korsvold sa det slik i et intervju med bladet Familien:

 

Skulle hvile ut, stiftet i stedet menighet

– Gud ville det annerledes. Turismen har nemlig en også en mørk og vond bakside, hva mange ikke tenker på. Etter kort tid begynte turister som var i nød, å komme til oss for at vi skulle be for dem. Etter noen slike opplevelser dukket tanken opp om det kanskje skulle være muligheter for å holde møter for skandinaver – de finnes jo i tusentall her nede.

 

De gjorde en avtale med pastor Torras i den lokale menigheten, og ble enige om at de skulle holde en engelsk/norsk gudstjeneste på søndagene. Og Korsvold, som var vel så kjent i Sverige som i Norge, trakk fulle hus, og mer enn det, blir det fortalt i bladet Familien sommeren 1965. (Faksimile fra Familien 24/25 – 1965)

Skandinaviska Turistkirken

Fra den spede begynnelsen vinteren 1964/65, utviklet Skandinaviska Turistkirken seg.   Mathias Korsvold var pastor der i fem sesonger. I løpet av den tiden ble han enkemann, og han ble gift på nytt igjen med Irene. Han fikk en usedvanlig anerkjennelse som protestantisk forkynner i katolsk land.

Sin aller siste tale holdt kan i et kloster, båret opp til talestolen av munkene, fortalte datteren Margrete Marselie, og er ikke så lite stolt av pappaen sin, som døde i 1975.

 

Skulle hvile ut, stiftet i stedet menighet

 

Et lite stykke baptisthistorie som er verdt å minne om akkurat nå. I januar feirer turistkirken sitt 50-årsjubileum. På turistkyrkan.org kan du lese mer. Blant annet at Else og Reidar Svendberg var pastorpar i samme menighet som Korsvold var med å starte i 1989-90.

Badeliv ble det også tid til for pastorparet fra Drammen. Alle fotos og faksimile er lånt av familien v/Margrete Marselie Sterling.

 

 

Les også

Stolt historie

For 160 år siden ble den første norske baptistmenigheten stiftet. Til 150 årsmarkeringen lagde vi film som vi gjerne deler på nytt!
Les mer

Slik det en gang var på Holtet

Baptistsamfunnet kjøpte Holtet gård i Bærum i 1950. Også parken ned mot sjøen, som på 1930-tallet var utrolig velholdt. På eiendommen ligger i dag Holtekilen folkehøgskole og Høyskolen for Ledelse og Teologi. (Bildet er fra Bærum biblioteks samlinger. )
Les mer

Søndagsskolen på Andenes – En av Norges største?

- Å se tilbake på barndomsminnene gir en god følelse, og jo mer jeg tenker på denne tiden, jo gladere blir jeg for at søndagsskolen var en så viktig del av mitt liv, skriver Frank Einar Hansen om en av norges største søndagsskoler.
Les mer
1 - 3 av 58
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone