Ta imot den fremmede
Ta imot den fremmede
1 juli 2016
I begynnelsen av juni var baptister fra hele Europa samlet til misjonskonferanse i Elstal, Tyskland i regi av European Baptist Mission Interntaional (EBM). Temaet var «Welcoming the stranger: Live the Gospel, Share the Gospel, Be the Gospel».

Av Mette Marie Hebnes

Bakteppet for konferansen er den store flyktningstrømmen Europa har opplevd det siste året. Baptistunioner i Europa har opplevd ulike utfordringer og muligheter, og grepet dette på forskjellige måter. Noen land er transittland for flyktningene, hvor de reiser gjennom ofte på mindre enn et døgn; andre land er mottakerland og har tatt imot flyktninger i ulikt omfang. Baptister har vært engasjert på alle fronter.

Berlin og en flyplass brukt til mangt

Konferansen ble holdt utenfor Berlin, og vi besøkte to menigheter og et akuttmottak for flyktninger i byen. Mottaket Tempelhof er en tidligere flyplass som opprinnelig ble bygd av Hitler. Etter delingen av Berlin havnet Tempelhof på vestsiden, og ble mottaksstasjon for luftbroen fra Vest-Tyskland til Berlin mens byen var avsperret fra forsyninger fra Øst-Tyskland. I dag er den èn kilometer lange bygningen med sju hangarer bosted for flyktninger fra hele verden, den største gruppen er flyktninger som har flydd fra den blodige krigen i Syria.

Engasjerte menigheter

Tyskland har som kjent tatt et stort ansvar og tatt imot over en million flyktninger det siste året. Men det er ikke bare myndighetene som har vært rause. Menighetene har åpnet dørene sine for de fremmede og gitt en utstrakt arm. Språk-kafeer, utdeling av klær, sko og leker, og bosted for enslige mindreårige flyktninger er blant tiltakene de to baptistmenighetene vi besøkte hadde satt i gang. I tillegg kom mange på gudstjenester og egne møter på ulike språk. Både pastorer, yesidier og tidligere IS krigere er blant de som kommer til kirkene – med de utfordringer det bringer med seg!

Forfulgt pastorfamilie

Ta imot den fremmede  Vi fikk møte pastor Ashraf som var kommet som flyktning med familien fra Egypt. Han fortalte om bakgrunnen for flukten: sønnen hans var blitt kidnappet av ekstreme muslimer, men de hadde heldigvis klart å fri han ut. Han viste oss et arr i hodet fra vold han slev hadde opplevd i forbindelse med kidnappingen.

På tross av erfaringene sine var han likevel krystallklar på at hans kall var å elske muslimer og å gi dem de gode nyhetene om Jesus. -En av kidnapperne ble til og med blitt frelst, smiler pastor Ashraf. -Johannes 3.16 gjelder også dem, sier han og siterer: «For så høyt har Gud elsket muslimene at han gav sin sønn…». Ashraf forteller om et voksende fellesskap av kristne arabere i hjemlandet. –Det er kanskje 10 millioner kristne konvertitter i Egypt. Flere TV kanaler sender kristne program og opplever en overveldende respons fra muslimer som ønsker å bli kjent med Jesus, hver dag. Menighetenes visjon er å være ett i Kristus og å nå ut til alle. Ashraf frykter ikke islamisering, men han ser en «arabisering» av menighetene som er gledelig.

Europa er viktig

-Europa har en viktig plass i Guds plan for å nå muslimer og arabere, mener pastor Ashraf. -Mange har hatt drømmer om Jesus før de kommer til Europa, og her har de mulighet til å bli kjent med Ham. En imam så kirken han kom til flere år tidligere i en drøm, og opplevde at nå var han kommet hjem.

Pastor Ashraf er veldig takknemlig for hvordan flyktninger blir tatt imot i Tyskland.  Han frykter ikke at muslimene skal ta over her. –Det er mange flere muslimer som blir kristne enn mennesker som blir muslimer, poengterer Ashraf. – Det er islam som er fienden, ikke muslimer. Vi er kalt til å elske muslimer!

-Spis med muslimer

Mahmood tolker for pastor Ashraf. Han er palestiner og har vært kristen i fem år. Han forteller at det kan være farlig å være kristen i den arabiske verden, men at det er mange som er hemmelige kristne. Det er både politiske ledere og lærere på muslimske fakultet som er blitt kristne. –Det er viktig å bygge relasjoner, sier han. -Inviter muslimer hjem og spis sammen, slik bygger dere gode relasjoner, utfordrer Mahmood. Han vet selv hvor mye det har betydd for ham å møte kristne og å få ta imot Jesus i livet sitt.

BIldetekster:
Hovedbildet viser deltakere på konferansen
Stående bilde i tekst viser Pastor Ashraf, Mahmood og pastor Thomas Klammt
Begge foto: Peter Sjöblom

 

Les også

Kom hjem 3. april

Integrasjonspastor Peter Ngaidam var i Myanmar da koronakrisen eskalerte i størrelse, og har fått vært til hjelp for både ambassaden og andre nordmenn som har vært i Myanmar på besøk.
Les mer

Ung europeisk nettverksbygging

European Baptist Federation Youth arrangerer årlig konferanse for unge ledere i Europa. Ung baptist har sendt deltakere i mange år og dette er en av møteplassene som blir prioritert.
Les mer

Finnes det migrantmenigheter?

Unge mennesker med migrantforeldre kjenner seg ikke igjen i begrepet.
Les mer
1 - 3 av 152
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone