Folkehøgskolene inspirerte
Folkehøgskolene inspirerte
14 mai 2016
President Obama trakk fram skolenes innflytelse på Martin Luther King jr i sin tale til nordiske statsledere 13. mai.

Tekst: Roger Dahl Foto: Holtekilen folkehøgskole og The Withe House

På artikkelbildet er Martin Luther King Jr. sammen med de to baptistrektorene Nils J. Engelsen og Jens Øen i forbindelse med besøket på baptistenes skolesenter og Holtekilen folkehøgskole i 1964. King var da i Oslo for å ta imot Nobels Fredspris. King hadde en nærhet til skolen,  fordi han kjente folkehøgskoler godt fra USA, men også fordi han besøkte baptistenes skole, og han selv var baptistprest.

Folkehøgskolene inspirerte President Barak Obama trakk folkehøgskolenes innflytelse fram i sin tale til de nordiske statsministere og presidenter, og sa blant annet:

"På Highlander, spesielt på femtitallet, møttes en ny generasjon amerikanere og delte deres ideer og strategier for å fremme borgerrettighetene, øke likheten og øke rettferdigheten. Vi kjenner navnene på noen av dem som lærte og deltok på Highlander School. Ralph Abernathy. John Lewis. Dr. Martin Luther King, Jr. De ble alle formet, delvis, av Highlander og av tankene til en stor nordisk filosof – og de endte med å ha en bølgeeffekt på Borgerrettighetsbevegelsen, og til sist i å gjøre USA et bedre sted. Vi ville ikke ha vært her hvis det ikke hadde vært for den steinen som ble kastet i en sjø og som skapte bølger av håp som til sist spredte seg over et hav til USA." (utdrag av Obamas tale, oversatt av Dorte Birch) 

Highlander Folk School var sentral i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen og var med til å forme viktige personer. Den mest kjente personen var nok Martin Luther King Jr. Han mottok i 1964 Nobels fredspris for sitt viktige arbeid.

Obama sa også i sin tale at han neppe hadde vært president om det ikke hadde vært for skioleslaget, som også har hatt innflytelse i USA, og vært med å åpne veien for at en afroamerikaner kunne bli valgt som president.

Les om Barak Obamas hyllest til folkehøgskolene

Les også

SENT samlet 800 baptister

800 baptister fra 82 land rundt om i verden deltok på misjonskonferansen SENT i Stavanger. Det var inspirerende morgensamlinger, tankevekkende temasamlinger og kveldssamlinger som utfordret til misjonstjeneste både i lokalsamfunnet og internasjonalt.
Les mer

Bo på baptistenes eget hostel i Oslo i sommer

Denne sommeren satser Oslofjord folkehøgskole på fullskala sommerdrift – under navnet Hostel Oslofjord. Dette vil gi en ekstra inntektskilde som er svært viktig for skolen.
Les mer

Ett år med krig i Europa

På ettårsdagen for krigsutbruddet i Ukraina står vi fortsatt sammen med våre brødre og søstre i Ukraina og alle dem som bidrar for å hjelpe, trøste og stille savn. Kirker over hele landet markerer årsminnet i dag og denne helgen.
Les mer
1 - 3 av 178
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone