Det siste påskemåltidet
Det siste påskemåltidet
13 april 2017
- Mens vi spiste sammen sa Jesus at brødet og vinen var til minne om ham.

Av Roger Dahl

Det forteller Maria, som vi møtte på torget i Jerusalem.  Hun tok oss med til salen der Jesus og vennene hans hadde vært samlet. Slik skikk og bruk var hadde de spist påskemåltidet til minne om befrielsen ved utgangen fra Egypt.

- Det var en hyggelig kveld, fortalte Maria, selv om spenningen etter stemningsskiftet i Jerusalem nok dempet stemningen noe. Likevel hadde Jesus og de andre vært i godt humør.

- Mens vi snakket om hvor fint det var med befrielsen fra Egypt reiste Jesus seg opp, sier Maria.

- Vi trodde han skulle holde en tale, slik han ofte gjorde. «Jeg har lengtet inderlig etter å spise dette påskemåltidet med dere før jeg skal lide. For jeg sier dere: Aldri mer skal jeg spise påskemåltidet før det er blitt fullendt i Guds rike.» Så tok han et beger, ba takkebønnen og sa: «Ta dette og del det mellom dere. For jeg sier dere: Fra nå av skal jeg aldri mer drikke av vintreets frukt før Guds rike er kommet.»  Så tok han et brød, takket og brøt det, ga dem og sa: «Dette er min kropp, som gis for dere. Gjør dette til minne om meg.» På samme måte tok han begeret etter måltidet og sa: «Dette begeret er den nye pakt i mitt blod, som blir utøst for dere.» Lk 22,15-20

- Det ble mer enn en tale kan du si, fortsatte Maria.

- Det var akkurat som Jesus tok avskjed. Jeg skjønte det ikke da, men nå har jeg jo forstått det. Maria tok oss med til Getsemanehagen, hun fortalte om hvordan de alle hadde sovnet, til og med disiplene, mens Jesus hadde bedt dem om å våke med han.

- Det var fryktelig å se da soldatene kom og arresterte Jesus, sier Maria stille, og vinker oss med seg gjennom hagen. Vi må sitte helt stille i sjul av de store trærne, for de romerske soldatene er  på vakt. De tror at disiplene har stjålet Jesu døde kropp fra graven.

Men Maria og displene er jo like forundret, for de viste heller ikke hvor Jesus var. Lenger inn i hagen hørte vi noen soldater som snakket med hverandre om det som hadde skjedd den kvelden. Den ene soldaten forteller om hvordan denne Peter, en av disiplene, hadde hugget av han øret. Det hadde gjort så vondt. Han hadde vært så fortvilt.

- Men Jesus hadde satt det på plass og bedt en bønn, og nå hører jeg til og med bedre enn før, fortsatt soldaten, og sier det var helt feil å arrestere Jesus. Vi sniker oss videre sammen med Maria.

- Der bor øverstepresten, sier Maria og peker mot palasset. Det var dit soldatene førte Jesus. Peter hadde sneket seg etter, og satt seg sammen med tjenestefolket på gårdsplassen. Maria forteller at det hadde gått så galt. Peter hadde sviktet Jesus, akkurat som Jesus hadde sagt på forhånd.

- Før hanen galer skal du ha fornektet meg tre ganger.

Neste episode

Forrige episode

Bildene og historien er hentet fra spillet "Påskevandring" som kristenfolket på Ålgård gikk sammen om å framføre før påske 2011.

Les også

Følg påsken på baptist.no

Det var intense og utfordrende dager i påsken. Bli med på disiplenes opplevelser fra dag til dag gjennom påsken.
Les mer

En riktig god påske!

Det er ønsket fra generalsekretær Bjørn Bjørnø i det vi går inn i den andre påsken preget av Covid-19 og svært begrenset mulighet til å dele fellesskap!
Les mer

Påskeressurs

Påskehøytiden hjelper oss å sette fokus på det aller viktigste i vår kristne tro, Jesus. Siden restriksjonene gjør at mange ikke kan møtes fysisk, så har Ung baptist laget noen korte filmer om de viktigste hendelsene, spesielt tilrettelagt for aldersgruppen 5-10 år.
Les mer
1 - 3 av 39
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone