130 år for baptistene på Andenes
130 år for baptistene på Andenes
5 desember 2014
Da Andenes Baptistmenighet ble stiftet den 16. juni i 1884, var det antakelig den første frimenigheten i Vesterålen

Av Hermod Bakkevoll

Vi gir her noen korte glimt fra tiden før menighetsstiftelsen, og fra selve stiftelsesdagen. Allerede i 1850 årene oppstod det i Nord Norge frie vekkelsesstrømninger utenfor Statskirken. Vi kan regne med at fiskere fra Andøy kom i kontakt med slike miljøer i forbindelse med reiser til fiske i Lofoten og Finnmark.

På Andenes startet møtene som senere førte til dannelsen av baptistmenigheten allerede i 1877. En av de markerte personene i den lille Andenesflokken som stod for disse møtene, var Karoline Dahl. Hun var den første på Andenes som ble troende døpt, det skjedde i 1880.

Både før menighetsstiftelsen, og i de første årene etter, ble møtene holdt i hjemmet til Karoline Dahl. Dette huset stod omtrent der det i dag er en åpen oppstillingsplass for bussene, bak «Arresten». Se bildet. Karoline Dahl og de øvrige som ble døpt i denne første tiden, ble tillagt Tromsø Baptistmenighet, som var stiftet i 1870.  

Frimodige kvinner
Men det må ha vært flere fremtidsrettede og frimodige kvinner i denne første lille gruppen av baptister på Andenes, for det ble allerede i 1882 stiftet kvinneforening. Også arbeidet blant barna kom tidlig i gang. Søndagsskolen ble startet allerede i 1882, og fikk helt fra starten oppslutning fra svært mange barn.

Andenes Baptistmenighet ble så stiftet 16. juni 1884. 60 medlemmer, 23 menn og 37 kvinner fra Andøya og Lovikaområdet ble overført fra Tromsø Baptistmenighet til den nye Andenes Baptistmenighet. Til menighetsstiftelsen kom pastor O. B. Hansson i Tromsø Baptistmenighet til Andenes. Både under reisen, og den 15. juni når han og hans reisefølge ankom Andenes, ble det holdt møter, og flere ble vunnet for Gud. Den 15. juni var en søndag, og så mye folk kom for å høre Guds ord, at møtene måtte holdes utendørs. 

Dåp på stiftelsesdagen
Den 16. juni var altså en mandag. Dagen startet med at tre ble døpt klokka sju på morgenen, i Klevvatnet. En stor forsamling fulgte med opp til vannet, og overvar dåpshandlingen. Dagen videre gikk så med til møter for å markere stiftelsen av den nye menigheten.

J. M. Sellevold ble valgt til menighetens første forstander. Det ble valgt eldstebrødre, sekretær og kasserer. Alle ble innsatt i tjenesten ved håndspåleggelse og bønn. Den nyvalgte forstanderen, J. M. Sellevold ledet så nattverdsfeiring for den nystiftede menigheten.

I de 130 årene som har gått siden stiftelsen, har det gått både opp og ned med menigheten. Mange av de som gjennom flere generasjoner var bærende krefter i menigheten var født mellom ca. 1900 og ca. 1925. Naturlig nok er de fleste av disse nå borte. Men menigheten har i de siste årene fått flere nye yngre medlemmer, og sammen med de andre menighetene i Andøy vil vi fortsette arbeidet for å nå mennesker med evangeliet om Jesus Kristus. I gudstjenesten første pinsedag var det en enkel markering av 130-årsjubileet.    

Bildet er fra gamle Veitaområdet på Andene. I huset med ark og glassveranda litt under midten av bildet, ble Andenes Baptistmenighet stiftet den 16. juni 1884. (Foto: Jan Harald Andersen)

Les også

Søndagsskolen på Andenes – En av Norges største?

- Å se tilbake på barndomsminnene gir en god følelse, og jo mer jeg tenker på denne tiden, jo gladere blir jeg for at søndagsskolen var en så viktig del av mitt liv, skriver Frank Einar Hansen om en av norges største søndagsskoler.
Les mer

Distriktsnytt i posten

Baptistmenigheten i Ballangen har gitt femhundretusen kroner til Rivermont Ungdomssenter. Dette er en storslått gave, og har vært mulig å realisere etter at menigheten solgte baptistkirken i Narvik. Du kan lese mer om denne gaven og andre nyheter i Distriktsnytt, som er på vei til abonnentene.
Les bladet

Tverrkirkelig familieleir

Hva får du hvis du blander baptister, katolikker, NLM-ere, frelsesoffiserer, pinsevenner, normisjonærer, misjonsforbundere og lutheranere? Da får du alle tiders Familieleir på Rivermont.
Les mer
1 - 3 av 136
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.13105  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone