I takknemlighet til rektor Nils J. Engelsen
I takknemlighet til rektor Nils J. Engelsen
21 november 2014
Jeg vil takke for boken om rektor Nils J. Engelsen som ble presentert på årets landsmøte på BLINK. Den er jeg veldig glad for å lese!

Av Einar M. Stensland

I september er det 55 år siden jeg ble mottatt som student av Nils J. Engelsen ved Baptistenes Teologiske Seminar. Jeg kom dit som en enkel og lite skolert bondegutt. Det eneste jeg hadde med i bagasjen var et kall om oppbrudd fra den sammenheng jeg sto i, til noe som Gud var innblandet i. Dette visste jeg, men hvor dette skulle føre meg videre var uklart.

Rektors kloke råd

Bevisstheten om at jeg hadde et kall fra Gud lå i bunnen for søknaden til Det Teologiske Seminaret, men alt annet var uklart. Og her vil jeg trekke fram den hjelpen som jeg fikk av Nils J. Engelsen. Han ble for meg både sjelesørger og veileder når kallet ble satt på prøve. Under det andre studieåret var jeg blitt litt kjent med baptistsamfunnet og hadde registrert at det var pastorer som avbrøt sin tjeneste etter noen år ved Seminaret, og blant studentene var det også snakk om det samme. Dette gikk så mye inn på min kallsopplevelse at jeg ba om en samtale med rektor.

Slik la jeg problemet mitt fram for ham, jeg sa: ” Rektor, vil det være bortkastet for meg å studere her i fire år, dersom også jeg skulle bli en av dem som avbryter heltidstjenesten som predikant”? Jeg kan fremdeles fremkalle både omsorgen og ordene i svaret som jeg den dagen fikk på rektors kontor, han sa: ”Jeg kan ikke svare på lengden av din tjeneste som predikant, men om du vinner ett menneske for Gud som igjen vinner flere andre, så skal du vite at studietiden din her ved seminaret ikke har vært forgjeves”!

Kallet til tjeneste

Med dette rådet fortsatte jeg studiene og da jeg graduerte etter fire år, ga jeg ham min hånd på at jeg ville leve og lære utfra Guds Ord. Det var et stort og hellig øyeblikk i mitt liv. I flere av de seks baptistmenighetene jeg har betjent har jeg hatt gleden av å ha besøk av Nils J. Engelsen. I mine notater ser jeg at noen ganger varte besøket fra fredag til søndag. Da forkynte han evangeliet for menigheten! Siste gangen vi var sammen om å dele ansvaret for et evangelisk møte, var på landsmøtet i Arendal i 1982, hvor vi hadde satt som tema for møtet ; ”Kallet til heltidstjeneste i Baptistsamfunnet”.

Jeg kan ennå kjenne den åndskraft som Nils J. Engelsen frambar sin preken i for landsmøtet, noe som også resulterte i et sterkt ettermøte hvor mange søkte forbønn for sine tjenester i Guds rikes arbeid. I forbindelse med hundreårsminnet for Nils J. Engelsen fødsel, ærer jeg minne av en stor leder i Baptistsamfunnet og det han fikk være i startfasen for min tjeneste som pastor, en tjeneste som ved Guds nåde kom til å vare i 45 år!

Bildetekst: Rektor Nils J. Engelsen utfordret landsmøtet med sin forkynnelse om kallet til tjeneste mer enn en gang. Illustrasjonsbilde fra hans siste landsmøtetale i Porsgrunn i 1985, der sluttsatsen hans ”Gå når du hører Herrens kall”, som ble tittelen i boka om han om ble lansert i sommer. Foto: DNB-arkiv.  

Les også

Stolt historie

For 160 år siden ble den første norske baptistmenigheten stiftet. Til 150 årsmarkeringen lagde vi film som vi gjerne deler på nytt!
Les mer

Slik det en gang var på Holtet

Baptistsamfunnet kjøpte Holtet gård i Bærum i 1950. Også parken ned mot sjøen, som på 1930-tallet var utrolig velholdt. På eiendommen ligger i dag Holtekilen folkehøgskole og Høyskolen for Ledelse og Teologi. (Bildet er fra Bærum biblioteks samlinger. )
Les mer

Søndagsskolen på Andenes – En av Norges største?

- Å se tilbake på barndomsminnene gir en god følelse, og jo mer jeg tenker på denne tiden, jo gladere blir jeg for at søndagsskolen var en så viktig del av mitt liv, skriver Frank Einar Hansen om en av norges største søndagsskoler.
Les mer
1 - 3 av 57
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone