I takknemlighet til rektor Nils J. Engelsen
I takknemlighet til rektor Nils J. Engelsen
21 november 2014
Jeg vil takke for boken om rektor Nils J. Engelsen som ble presentert på årets landsmøte på BLINK. Den er jeg veldig glad for å lese!

Av Einar M. Stensland

I september er det 55 år siden jeg ble mottatt som student av Nils J. Engelsen ved Baptistenes Teologiske Seminar. Jeg kom dit som en enkel og lite skolert bondegutt. Det eneste jeg hadde med i bagasjen var et kall om oppbrudd fra den sammenheng jeg sto i, til noe som Gud var innblandet i. Dette visste jeg, men hvor dette skulle føre meg videre var uklart.

Rektors kloke råd

Bevisstheten om at jeg hadde et kall fra Gud lå i bunnen for søknaden til Det Teologiske Seminaret, men alt annet var uklart. Og her vil jeg trekke fram den hjelpen som jeg fikk av Nils J. Engelsen. Han ble for meg både sjelesørger og veileder når kallet ble satt på prøve. Under det andre studieåret var jeg blitt litt kjent med baptistsamfunnet og hadde registrert at det var pastorer som avbrøt sin tjeneste etter noen år ved Seminaret, og blant studentene var det også snakk om det samme. Dette gikk så mye inn på min kallsopplevelse at jeg ba om en samtale med rektor.

Slik la jeg problemet mitt fram for ham, jeg sa: ” Rektor, vil det være bortkastet for meg å studere her i fire år, dersom også jeg skulle bli en av dem som avbryter heltidstjenesten som predikant”? Jeg kan fremdeles fremkalle både omsorgen og ordene i svaret som jeg den dagen fikk på rektors kontor, han sa: ”Jeg kan ikke svare på lengden av din tjeneste som predikant, men om du vinner ett menneske for Gud som igjen vinner flere andre, så skal du vite at studietiden din her ved seminaret ikke har vært forgjeves”!

Kallet til tjeneste

Med dette rådet fortsatte jeg studiene og da jeg graduerte etter fire år, ga jeg ham min hånd på at jeg ville leve og lære utfra Guds Ord. Det var et stort og hellig øyeblikk i mitt liv. I flere av de seks baptistmenighetene jeg har betjent har jeg hatt gleden av å ha besøk av Nils J. Engelsen. I mine notater ser jeg at noen ganger varte besøket fra fredag til søndag. Da forkynte han evangeliet for menigheten! Siste gangen vi var sammen om å dele ansvaret for et evangelisk møte, var på landsmøtet i Arendal i 1982, hvor vi hadde satt som tema for møtet ; ”Kallet til heltidstjeneste i Baptistsamfunnet”.

Jeg kan ennå kjenne den åndskraft som Nils J. Engelsen frambar sin preken i for landsmøtet, noe som også resulterte i et sterkt ettermøte hvor mange søkte forbønn for sine tjenester i Guds rikes arbeid. I forbindelse med hundreårsminnet for Nils J. Engelsen fødsel, ærer jeg minne av en stor leder i Baptistsamfunnet og det han fikk være i startfasen for min tjeneste som pastor, en tjeneste som ved Guds nåde kom til å vare i 45 år!

Bildetekst: Rektor Nils J. Engelsen utfordret landsmøtet med sin forkynnelse om kallet til tjeneste mer enn en gang. Illustrasjonsbilde fra hans siste landsmøtetale i Porsgrunn i 1985, der sluttsatsen hans ”Gå når du hører Herrens kall”, som ble tittelen i boka om han om ble lansert i sommer. Foto: DNB-arkiv.  

Les også

Faren var fisker og sønnens store helt

Frank Einar Hansen snakker i podcasten Fiskeribølgen om drømmen om å bli fisker som ble knust av sjøsjuken, om fiskerene i baptistmenigheten på Andenes og om oppveksten i fiskeværet. (Foto: Ivar Hjelvik)
Les mer

Baptistklenodie fikk nye eiere

Er det noen som vi ta vare på et Baptistklenodium spurte menighetsleder Per Øvergaard i Oslo Sentrum Baptistkirke. Fredag 12. november var saken løst.
Les mer

En andøyværing ser tilbake på et interessant liv i diplomatiet

Han ble født på Andenes, hvor han bodde i et år, før han og foreldrene flyttet til Drammen. Som pensjonert diplomat ser Arman Aardal tilbake på et spennende liv i Norges tjeneste.
Les mer
1 - 3 av 65
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone