Tiden går, men minnene består
Tiden går, men minnene består
5 desember 2014
I 1955 leide musikk-koret fra Aune ”Grytøyferga” for å reise på ungdomsstevne på Åse

Av Ralf Selvik

Denne høsten skulle Nord Norsk Baptistungdom (NNBU) arrangere ungdomsstevne på Åse, i tiden 18-21.august.

Det første møtet var på torsdag. Videre står det å lese i protokollen fra NNBUs styremøte på Åse 19.august at det var 51 år siden det første ungdomsstevnet ble avholdt på Åse. Det skulle bli 1904. Men i NNBUs Jubileumsskrift heter det at det første ungdomsstevnet var på Kveøy i 1904. Hva er riktig?

Stiftelsen av NNBU skjedde på Åse i 1908. Altså fire år senere. Ungdomstevnene på 50-60-tallet var veldig godt besøkt. Det inspirerte de Nord Norske baptistene. Da reiste de ”mann av huse” for å delta. Enten gikk det med båt eller en sjelden gang med bil. De fleste gangene var det en eller annen fiskeskøyte som gikk den turen.

Tiden går, men minnene består

På Aune hadde de ikke noe annet alternativ. Bygda hadde 4-5 båter som drev med fiske i Andfjorden. Men denne høsten tenkte de stort. Der planla de å leie M/S GRYTØY for å reise til Risøyhamn og videre til Åse. M/S GRYTØY var ny i april 1954 og sertifisert for 90 passasjerer.

Denne båten gikk i rute med passasjerer og gods av forskjellig slag hele uken mellom bygdene i Toppsundet og til Harstad. Lørdag var det siste tur i ruta før båten med mannskap gikk til Lundenes og hvilte ut for neste uke. Henry var leder for musikk-koret og organiserte leie av båten.

Det gikk i orden med å leie båten og lørdag ettermiddag, da ferga anløpte Aune hadde alle vennene fra Aune fått på seg helgeklean og gikk om bord i ferga. Ca. 20-25 personer var med på denne turen. Grøtavær var siste stopp i fergeruta før turen over Andfjorden. Det var godt vær hele veien.

Leie av ferga ei helg kostet kr. 400,-. Sigurd var billettør og krevde inn billetten på tur til Risøyhamn. Fra Risøyhamn til Åse gikk antakelig turen med buss eller privatbiler. Det var i alle fall langt å gå. Det enestående var at mannskapet på ferga lå i Risøyhamn og ventet til stevnet var over på søndag ettermiddag. Om de fikk noen ekstra betaling for det, vites ikke. Søndag kveld var stevnet over og turen hjemover tok til. Ifølge programmet for stevnet på søndag kveld var det siste møtet kl. 20.00. Men jeg tviler på at de som var fra Aune var der helt til slutt. ”Grytøy” skulle gå i rute igjen fra Grøtavær mandag morgen ca. kl. 05.00. Nedskrevet etter hukommelsen til Ralf Selvik som var 11 år i 1955.

Les også

Stolt historie

For 160 år siden ble den første norske baptistmenigheten stiftet. Til 150 årsmarkeringen lagde vi film som vi gjerne deler på nytt!
Les mer

Klart til bruk ...

Så snart situasjonen rundt korona-pandemien tillater det er Rivermont Ungdomssenter klar til bruk. Byggekomiteen møttes med betryggende korona-avstand.
Les mer

Digitale gudstjenester 3. mai

På den fjerde søndagen i påsketiden inviteres det igjen til digitale gudstjenester og samlinger i Medkila kirke og en lang rekke andre av kirkesamfunnets menigheter.
Les mer
1 - 3 av 147
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone