Fra fotosamlinga til Historieselskapet
Fra fotosamlinga til Historieselskapet
11 desember 2014
I Banneret har vi trykket en del artikler med glimt tilbake i tid. Denne artikkelen er fra Banneret 9/2003 og er et tidsitne fra et stevne på Rjukan.

Av Finn Rønning

Fotosamlinga til Norsk Baptist-Historisk Selskap  har nå vært under ordning i en del år og begynner å bli ganske omfattende. Den inneholder bilder fra virksomheten over det ganske land fra baptismens eldste tid og fram til i dag, og er foreløbig tilgjengelig etter et enkelt registreringssystem inne på kontoret til Historieselskapet på Stabekk.

Vi har lenge ønsket å formidle noe av dette materialet til Bannerets lesere, men da alt arbeid foregår på dugnad, må vi ta tingene i tur og orden ettersom tida tillater. Vi vil nå, etter avtale med Bannerets redaktør, med jevne mellomrom vise bilder fra samlinga. som vi tror kan ha interesse utover i menighetene.

Ofte er personer, tid og sted ukjente for oss i dag, og vi vil derfor komme til å be leserne om hjelp til identifisering av bildene. Historieselskapet overtok for noen år siden mange fotos etter Gurli Øhrn prøymer og Rudolf Prøymer. Vi vil derfor starte med noen av disse.

Bildet i dag viser en flott forsamling fotografert inne i baptistkirken på Rjukan. Midt i første rekke sitter det gamle forstanderparet Mons og Maren Øhrn, foreldrene til Gurli Øhrn Prøymer. Mons A. Øhrn var menighetens forstander fra stiftelsen i 1917 og fram til 1928. Han ble boende på Rjukan også etter dette, og døde der i 1949.

Vi undres om noen i dag vet hvilken anledning som er årsak til bildet. Er det et distriktsstevne, påskestevne, eller lignende? Bildet er fra 1940-årene. Ser man på personene med lupe, kan nok den litt eldre garde finne mange kjente ”baptist-fjes”.

Baptistkirken på Rjukan var, og er, et særpreget og vakkert bygg, og vel den eneste baptistkirken i landet som er fredet. Arkitetkt var L.H. Ree, Oslo, og bygget ble innviet i 1932.

Kjenner noen foranledningen til bildet kan undertegnede kontaktes.

Les også

Stolt historie

For 160 år siden ble den første norske baptistmenigheten stiftet. Til 150 årsmarkeringen lagde vi film som vi gjerne deler på nytt!
Les mer

Slik det en gang var på Holtet

Baptistsamfunnet kjøpte Holtet gård i Bærum i 1950. Også parken ned mot sjøen, som på 1930-tallet var utrolig velholdt. På eiendommen ligger i dag Holtekilen folkehøgskole og Høyskolen for Ledelse og Teologi. (Bildet er fra Bærum biblioteks samlinger. )
Les mer

Søndagsskolen på Andenes – En av Norges største?

- Å se tilbake på barndomsminnene gir en god følelse, og jo mer jeg tenker på denne tiden, jo gladere blir jeg for at søndagsskolen var en så viktig del av mitt liv, skriver Frank Einar Hansen om en av norges største søndagsskoler.
Les mer
1 - 3 av 57
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone