Fra fotosamlinga til Historieselskapet
Fra fotosamlinga til Historieselskapet
11 desember 2014
I Banneret har vi trykket en del artikler med glimt tilbake i tid. Denne artikkelen er fra Banneret 9/2003 og er et tidsitne fra et stevne på Rjukan.

Av Finn Rønning

Fotosamlinga til Norsk Baptist-Historisk Selskap  har nå vært under ordning i en del år og begynner å bli ganske omfattende. Den inneholder bilder fra virksomheten over det ganske land fra baptismens eldste tid og fram til i dag, og er foreløbig tilgjengelig etter et enkelt registreringssystem inne på kontoret til Historieselskapet på Stabekk.

Vi har lenge ønsket å formidle noe av dette materialet til Bannerets lesere, men da alt arbeid foregår på dugnad, må vi ta tingene i tur og orden ettersom tida tillater. Vi vil nå, etter avtale med Bannerets redaktør, med jevne mellomrom vise bilder fra samlinga. som vi tror kan ha interesse utover i menighetene.

Ofte er personer, tid og sted ukjente for oss i dag, og vi vil derfor komme til å be leserne om hjelp til identifisering av bildene. Historieselskapet overtok for noen år siden mange fotos etter Gurli Øhrn prøymer og Rudolf Prøymer. Vi vil derfor starte med noen av disse.

Bildet i dag viser en flott forsamling fotografert inne i baptistkirken på Rjukan. Midt i første rekke sitter det gamle forstanderparet Mons og Maren Øhrn, foreldrene til Gurli Øhrn Prøymer. Mons A. Øhrn var menighetens forstander fra stiftelsen i 1917 og fram til 1928. Han ble boende på Rjukan også etter dette, og døde der i 1949.

Vi undres om noen i dag vet hvilken anledning som er årsak til bildet. Er det et distriktsstevne, påskestevne, eller lignende? Bildet er fra 1940-årene. Ser man på personene med lupe, kan nok den litt eldre garde finne mange kjente ”baptist-fjes”.

Baptistkirken på Rjukan var, og er, et særpreget og vakkert bygg, og vel den eneste baptistkirken i landet som er fredet. Arkitetkt var L.H. Ree, Oslo, og bygget ble innviet i 1932.

Kjenner noen foranledningen til bildet kan undertegnede kontaktes.

Les også

Faren var fisker og sønnens store helt

Frank Einar Hansen snakker i podcasten Fiskeribølgen om drømmen om å bli fisker som ble knust av sjøsjuken, om fiskerene i baptistmenigheten på Andenes og om oppveksten i fiskeværet. (Foto: Ivar Hjelvik)
Les mer

Baptistklenodie fikk nye eiere

Er det noen som vi ta vare på et Baptistklenodium spurte menighetsleder Per Øvergaard i Oslo Sentrum Baptistkirke. Fredag 12. november var saken løst.
Les mer

En andøyværing ser tilbake på et interessant liv i diplomatiet

Han ble født på Andenes, hvor han bodde i et år, før han og foreldrene flyttet til Drammen. Som pensjonert diplomat ser Arman Aardal tilbake på et spennende liv i Norges tjeneste.
Les mer
1 - 3 av 65
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone