Fakkeltog for forfulgte kristne
Fakkeltog for forfulgte kristne
19 november 2015
I begynnelsen av november ble det arrangert fakkeltog i solidaritet med forfulgte kristne i flere byer i Norge, blant annet i Stavanger der baptistene deltok aktivt.

 Av Mette Marie Hebnes

En kveld i året, torsdag 5. november, samles vi på tvers av menigheter og kirkesamfunn for å stå sammen og vise solidaritet, få ferske rapporter på situasjonen for de forfulgte, be, gi og peke på viktigheten av at trosfrihet blir satt høyt på agendaen også hos norske myndigheter.

Rett til trosfrihet

Baptistsamfunnet ønsker å støtte retten til trosfrihet som en grunnleggende menneskerettighet og har derfor vært aktivt med i komitearbeidet rundt fakkeltogene i mange år sammen blant annet Åpne Dører og Stefanusalliansen. Hovedfokus for årets fakkeltog var situasjonen for kristne i Syria og Irak. Situasjonen i Egypt ble også trukket fram i Stavanger hvor vi hadde besøk av pastor Josef fra Kairo, som selv har fått kirken sin nedbrent og ødelagt. De får ikke tillatelse til å bygge kirken opp igjen. På tross av stor fare, møtes de i ruinene for å be.

Irak

I Irak har det vært en kraftig forverring i situasjonen for de kristne etter opprettelsen av Islamsk Stat (IS). Kristne har blitt tvunget til enten å konvertere, flykte eller betale en høy skatt fordi de er kristne. Mange har blitt henrettet, bortført eller skadet. Kirker og klostre er blitt revet eller konfiskert og brukt til andre formål. Mens det på begynnelsen av 1990 tallet var 1,2 millioner kristne i Irak, er det nå bare 300 000 igjen – det vil si et tap på 75 prosent av Iraks kristne befolkning. I mange områder er hele kristne samfunnet forsvunnet.

Syria

I Syria har borgerkrigen gitt en sterk framvekst av Islamsk ekstremisme. Halvparten av opprørerne i Syria er jihadister eller militante islamister. Den blodige borgerkrigen har ført til at mye ligger i ruiner, tilgangen til vann og strøm er periodevis borte, og folk dør av sult. For de kristne er situasjonen ekstra ille da de i tillegg opplever forfølgelse fordi de er kristne. Kristne blir bortført, skadet og drept, gudstjenester overvåkes, og mange kirker er ødelagt. Verst av alt er det for konvertitter med muslimsk bakgrunn som opplever diskriminering fra familie, lokalsamfunnet, arbeidsmarkedet og lever i konstant fare for sine liv.

Solidaritet

I fakkeltoget viser vi solidaritet med våre kristne søsken som lider på grunn av sin tro. Vi viser at de ikke er glemt. Vi står med dem i bønn. Bibelen sier: Gled dere med de glade, og gråt med de som gråter, Rom12,15.

Foto: Mette Marie Hebnes

Les også

Ser behov for å snakke om trosfrihet, også i Norge

I en transnasjonal verden mener Stefanusalliansen det også er viktig å diskutere trosfrihetens kår i Norge, hvordan politikere ordlegger seg og hvilke signaler vi sender.
Les mer

Slik kan kirken bidra i arbeidet mot rasisme

«Det viktigste jeg kan si er at det finnes rasisme i Norge», sier Temesgen Kahsay.
Les mer

Lar trossamfunn svare selv

Med prosjektet Uenighetens fellesskap ønsker Religioner.no å gi folk et ufiltrert innenfra-perspektiv fra tros- og livssynssamfunn i Norge. Baptistsamfunnet er med!
Les mer
1 - 3 av 30
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone