På internasjonal kafé i Kvæfjord
På internasjonal kafé i Kvæfjord
2 desember 2015

Av Mette Marie Bommen

Lokalet er stappfullt allerede før kafeen egentlig åpner. Noen unge gutter spiller biljard, flere av dem må være under 18 år. Mennesker i de fleste kulører sitter rundt bordene som er satt opp. Te og kaffe, vafler og snacks er satt fram. Praten går, og lydnivået er så høyt at det til tider er vanskelig å høre hverandre.

Jeg snakker med noen afghanere. Ei dame kom til Norge for tre dager siden og blir godt ivaretatt av de andre som har vært her noe lenger. Språket er en utfordring, men med god hjelp av hender og tegnspråk klarer vi å forstå hverandre. De har ei lita jente og jeg viser bilde av min lille gutt. Vi har noe felles.

Engelsklæreren fra Syria
Jeg henter meg en kopp te og hilser på flere. En nyankommen flyktning fra Syria viser seg å være engelsklærer fra hjemlandet. Han har vært en uke i Kvæfjord og to uker på Lillehammer. Der var han allerede blitt kjent med nordmenn og viser bilder fra han var på besøk hos dem. I Kvæfjord har det ikke skjedd mye, så kafèen er et kjærkomment tilbud. Rundt bordet sitter to andre unge gutter fra Syria, en gammel FN veteran som har flyttet hjem igjen til Kvæfjord og datteren hans som er på besøk fra Oslo.

Jeg spør Mahmod, engelsklæreren, hvor i Syria han kommer fra. Han er fra Hama, en stor by mellom Damaskus i sør og Aleppo i nord. Byen er kjent for sine mange flotte vannhjul som har vært brukt i vanningssystemer fra århundrer tilbake. I dag er de en turistattraksjon og har vært foreslått til Unescos verdensarvliste.

Mahmod er tydelig stolt av kulturarven fra hjemstedet sitt. Det er dette han vil vise fram, ikke den lange historien med krig og opprør. [ Hama har vært utsatt for massakre flere ganger. I 1982 ble mellom 10 000-25 000 mennesker drept i sammenstøt mellom opprørere, islamister og regjeringsstyrker. Under den arabiske våren samlet 400 000 mennesker seg i sentrum til protester, i en by med 850 000 innbyggere.

Assad regimet slo hardt ned på opprøret, 216 ble drept de første dagene. Siden har bombingen fortsatt, strømmen kommer og går, vanntilførselen likeså og det daglige livet er blitt vanskelig for folket. Da Mahmod ble innkalt til militærtjeneste flyktet han. Han ville hverken drepe eller bli drept. Dermed startet den månedlange ferden først til Tyrkia, så i gummibåt over Middelhavet til Hellas som vi har sett så mange bilder av. Deretter gjennom hele Europa, og nå er han altså i Borkenes, endestasjonen på reisen hans. Hjemme i Hama sitter kona hans med fire barn og en syk svigermor. Den yngste datteren hans var bare 36 timer gammel da han flyktet. De er sårt savnet. Håpet hans er at de kan gjenforenes og leve et fredelig liv sammen i Norge, uten krig og opprør.

Kjent på kroppen
På kjøkkenet står to eritreiske damer, Samrawit Dawit og Luchia Yigzaw Sequar, og steker vafler og koker kaffe. De har vært i Kvæfjord noen år og er glade for å kunne hjelpe nye flyktninger som kommer. De har kjent på kroppen hvordan det er å være ny i Norge. Et par andre bosatte flyktninger har startet norskundervising for flyktningene i baptistkirken på mandager. Et stort lerret er hengt opp på den ene veggen og prosjektor er på plass til norskundervisningen. Oppslutningen om arrangementene er så stor at kapasiteten i lokalet er sprengt. Men pastor Magnus Lund har planene i orden.

En av flyktningene er snekker og skal hjelpe til å utvide lokalene.

-Da begynner du på tirsdag?
Ja, det går bra!

Alle står sammen
Alle organisasjonene og kommunen står sammen om kafèen. I dag er både flyktningtjenesten og folk fra frivillighetssentralen med. Og minst fire baptistledere, inklusive pastor Magnus, ungdomsleder Ruth og forstander Odd Nilssen fra Harstad, og undertegnede. Det er internasjonalt i Baptistkirken i Kvæfjord, og vi har fått et flott og lærerikt møte med nye mennesker. Vi fått lov til å være et lyspunkt i hverdagen til mennesker som ikke har så mye ellers. Vi har faktisk fått lov til å ta imot Jesus som sa «Jeg var fremmed og dere tok imot meg». Det er stort.

 

Les også

Militæret angriper befolkning på flukt

Tirsdag 10. januar ble det gjennomført et luftangrep på Chin-folk som har søkt tilflukt tett ved grensen til India.
Les mer

Ber norske kristne være mer kritiske til egen kultur

– Kristne som går i menigheter der folk stort sett ligner dem selv bør være mer ukomfortable med det, sier Gabriel Stephen.
Les mer

Finnes det migrantmenigheter?

Unge mennesker med migrantforeldre kjenner seg ikke igjen i begrepet.
Les mer
1 - 3 av 117
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone