Tiina prest fikk drahjelp med det sosiale arbeidet
Tiina prest fikk drahjelp med det sosiale arbeidet
22 desember 2015
Jeg er i Tallinn sammen med Solveig Bergsland, for å se noe av arbeidet hun er engasjert i, og møte dem hun samarbeider med.

Av Roger Dahl

Solveig, som har vært engasjert med hjelpearbeid i landet helt siden 1996, har sitt engasjement i hovedsak i forbindelse med Peeteli. Hun har også vært primus motor til å starte bruktbutikk som er tilknyttet en nyplantet forsamling i en annen bydel, som ledes av Tiina Klement, som er prest i menigheten.

Bruktbutikk
Tiina prest fikk drahjelp med det sosiale arbeidet Det er full fart hele dagen. Solveig er energisk og vil gjerne vise meg mest mulig de to dagene jeg er i Tallinn. Vi besøker familier hun har fått gjøre en forskjell for, og jeg ser før og etterbilder fra leiligheter som har vært gjenstand for ekstrem forandring. Jeg er med til et kommunalt botilbud for vanskeligstilte, før vi ender opp i bruktbutikken, som er en del av arbeidet den nyplantede menigheten i bydelen Mustamäe gjør for å være noe for menneskene i bydelen.

Det er som å komme inn i en hvilken som helst Fretex butikk i Norge. Hyller med husgeråd, klesstativ og møbler, et velfylt lager og hyller med CD’ er og bøker. Det meste som er til salgs kommer fra Norge, og det er tydelig at for noen har iveren etter å hjelpe tatt litt overhånd. Bortenbiografien «Staurbæreren», skrevet på nynorsk av Harald Berntsen var vanskelig å omsette, så jeg tok den med hjem.

Menighetsplanting
I kjelleretasjen i en forretningsgård et stykke unna har menigheten etablert seg med kirke. På vei dit får jeg se tomten som bydelsadministrasjonen i kommunen har gitt til menigheten for å bygge kirke på, og de store skiltene som myndighetene også har satt opp, med oppfordring om å gi penger til bygging av den nye kirken. Utrolig bra at myndighetene bidrar her, for kjellerlokalet menigheten holder til i er både lite og upraktisk.

Der møter vi Tiina Klemet som er prest i menigheten, og en av dem som Solveig har et samarbeid med rundt hjelpearbeid i Tallinn, enten det er noe med bruktbutikken, det er å lage til noen ekstra happeninger for barn i området, eller det er å hjelpe noen i nabolaget med bedre boliger.

Et par uker etter at jeg var i Tallinn kom en hel busslast med folk fra Sogndalen frikirke på Sørlandet. De kom blant annet for å renovere en leilighet i området, men også for bidra med mane andre oppgaver, som måtte løses.

Norsk støtte
Tiina har vært prest i Mutamäe i sju år, og har vært med å starte menigheten. Menighetsplantingen er støttet av Det Norske Misjonsselskap (NMS). Deres drivkraft for prosjektet er at under 20 prosent av befolkningen i Estland tilhører et kirkesamfunn. De ønsker derfor å hjelpe til med å bygge menigheter i et av Europas mest sekulariserte land, som Estland er.

I området bor det 65.000 mennesker, men det var nesten ingen kristen virksomhet, som en russisk menighet. Men til en russisk menighet kommer ingen estlendere. De er skeptiske og husker enda godt tilbake til Sovjettiden. For Tiina og hennes medarbeidere ble spørsmålet hvordan de kunne vokse, de satte i gang ulike aktiviteter for barn. Men det tok ikke av.

– Å nå inn i bydelen av vanskelig, sier Tiina, og forteller at hun gjennom kjente hadde hørt om Solveig fra Norge, og jeg kan ane at hun håpte Solveig kunne hjelpe henne i å nå ut til folk. Så ringte Solveig. Hun hadde hørt om Tiina som snakket norsk, hadde bodd i Norge og var prest i Mustamäe. Solveig trang hjelp da det skulle komme 50 mennesker fra Sogndalen. De trang arbeidsoppgaver. Det førte til et stort veldedighetsarrangement med utdeling av mat, klær, tid til litt gøy og god kontakt med mange mennesker var resultatet.

Fart i arbeidet
Tiina forteller om hvordan møtet med Solveig var med å satte fart i menighetsplantingen. For med Solveig fulgte det med hjelpesendinger, og gjennom det en mulighet til kontakt med folk i nabolaget, som ikke hadde alt de trengte. Det ble flere veldedighetsarrangement, bruktbutikken kom i gang, og det var flere som kom til barnearrangement og sommerleirene. Regelmessig deler Tiina og gjengen hennes ut matpakker til fattige, arrangerer fester for barna, som får gode opplevelse med voksne kristne, og bidrar inn i lokalsamfunnet. Møtet med Solveig har gitt nye muligheter for Tiina og de andre i menigheten.

– Vi får dele evangeliet med folk, og vi ser at etter hvert er det noen som blir med i menigheten, sier Tiina Klemet og fortsetter:

– Arbeidet Solveig står i er viktig for oss. Den estiske kirken har lite ressurser. Det er mange mennesker som har dårlig råd og lever under dårlige kår. – Vi har fått bygget opp mange mennesker, blant annet seksbarnmoren Marika, som Solveig hjalp med leilighet. Nå er hele familien aktivt med i menigheten her, sier Tiina prest smilende.

Kirkedrøm 
Tiina prest fikk drahjelp med det sosiale arbeidet Det er mye tro hos menigheten i Mustamäe. Myndigheten har sett arbeidet til menigheten, og på et tidspunkt fikk menigheten en flott byggetomt. Om det kommer penger til å bygge vet en ikke, men håper på et tilskudd i alle fall.

– Tanken om å bygge kirke startet da vi var bare ti i gruppen, forteller Tiina.

– Selvsagt var ikke det mulig da. Men vi kunne be, og der startet det. Først ba vi konkret om at noen skulle gi oss en tomt. Det er gått i oppfyllelse. Slik fortsatte det med bønn og innsamling. Snart var det tillyst arkitektkonkurranse, vinnerutkastet ble honorert og er utviklet videre. Tiina og menigheten hennes i Mustamäe vet ikke når kirken kan realiseres, men de har et mål å arbeide mot, på samme måte som de har et mål om å være kirke i bydelen, gjøre en forskjell for mennesker og slik bringe Jesus til mennesker. Solveig Bergsland er en god medarbeider i forhold til å lykkes!  

Les om hvordan det har gått med kirkeprosjektet

 

 

Les også

Satser på lederkonferanse i juni

- Baptistenes lederkonferanse er på grunn av situasjonen med Covid-19 flyttet til Gardermoen 11-13 juni, sier koordinator Bente Sandtorp til nettstedet baptist.no
Les mer

Tar ikke gjenvalg

Terje Aadne har varslet hovedstyret at han avslutter tjenesten som generalsekretær sommeren 2020, etter ti år som Baptistsamfunnets leder.
Les mer

Ønsker bedre risikofordeling i utviklingsarbeid

– Det er frustrerende liten politisk vilje til å dele den høye risikoen organisasjonene forventes å ta, mener Digni.
Les mer
1 - 3 av 80
...

© 2014 Baptist.no

Det Norske Baptistsamfunn  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone