Av Valeriy Antonuk og Igor Bandura, leder og nestleder i baptistsamfunnet i Ukraina. Foto: Yevhen Sukhenko
I forstedene til Kiev, der hovedkontoret til det ukrainske baptistsamfunnet ligger, er det nesten alltid støy. I løpet av det siste året har støyen fra gjentatte massive kamikaze-droneangrep kommet stadig oftere her.
Dette forvirrer imidlertid ingen lenger, ettersom det er et ordtak blant vårt folk: «Hvis du frykter ulven, ikke gå til skogen.» Det betyr at farer ikke skal stoppe deg om du ønsker å oppnå noe.
Et prinsipp alle lokale kirker forholder seg til mens krigen raser: Å være sammen med sitt folk, å gi dem håp og å tjene enda flere under disse omstendighetene. Russlands aggressive krig mot Ukraina fortsetter å påføre det ukrainske folket enorme lidelser, tap av menneskeliv, ødeleggelse av byer og sivil infrastruktur, og alvorlige menneskerettighetsbrudd i de midlertidig okkuperte områdene.
Det inkluderer religiøs forfølgelse, stengning av kirker, tortur og drap av religiøse ledere fra ulike kirkesamfunn. I tillegg har krigen ført til massemigrasjon, familieseparasjoner, bortføring av ukrainske barn og umenneskelig behandling av både militære og sivile fanger.
Midt i krisen, som vokser år for år, står kirken overfor nye og skiftende utfordringer. Vi streber etter å forbli modige i denne kampen mellom det gode og det onde, for å støtte hverandre og gjøre det som er nødvendig for seier og samfunnets velferd. Mens djevelens tjenere lager nye feller å ødelegge ukrainerne, bygger Kristi kirke Guds rike.
I løpet av de tre årene med fullskala krig er det etablert 86 kirker innen baptistsamfunnet. 10154 ukrainere har blitt døpt. Til tross for at 261 pastorer har forlatt landet, er 315 nye pastorer ordinert. I tillegg har 19 pastorer tilbake fra et liv som flyktning. Totalt forlot 467 diakoner Ukraina, mens 592 nye ble ordinert. Dessuten kom 20 diakoner tilbake. Totalt ble 906 pastorer og diakoner ordinert under krigen.
Men uten hjelp fra utenlandske venner og partnere, våre brødre og søstre, ville vi ikke kunnet gjort dette.
Les mer om situasjonen for baptistene i Ukraina etter tre år med krig