- Kristen-Norge kan lære mye av migrantmenigheter
- Kristen-Norge kan lære mye av migrantmenigheter
5 april 2017
Shalome Croos, styreleder i Ung baptist, delte egne erfaringer både fra sin menighet og fra baptistene generelt, på konferansen Migrasjon og misjon.

Av Espen Thilesen

I konferansen Migrasjon og misjon, som Norme arrangerte, var Ung baptists styreleder med i panelet og understreket der:
- Kristen-Norge kan lære mye  av migrantmenigheter som er gode til å holde generasjonene sammen. Et av virkemidlene som blir brukt er bønn. Bønn virker som kommunikasjon og lærer generasjonene å kjenne hverandre og se hverandres hjerter og hverandres kamper.

Konferansen fokuserte på at migrasjon endrer den religiøse virkeligheten både tidligere i historien og i dagens Norge. Det betyr også nye utrykk for misjon både til og fra migrantmiljø.

Vi sier ofte at misjonsmarken er kommet hit, eller vi kaller det reversert misjon(at misjonærene har kommet hit), men det er også andre sider ved migrasjon som også fortjener vår oppmerksomhet. Blant annet kan andre kulturer hjelpe oss å få et mer kritisk blikk på vår egen norske kristendom ved å se oss selv gjennom deres øyne.

Migrantmenigheter blir mange steder møtt med misnøye fordi de skiller seg ut i egne menigheter. Dette skjer samtidig som at norske menigheter møter utfordringer som å ikke klare å holde de ulike generasjonene sammen. Vi finner også holdningen om at “vi gjerne vil at innvandrerne skal komme til oss, men vi lar dem ikke prege forsamlingene våre”.

Vi må passe oss for å ikke opptre som voktere for standardkristendommen, men huske at det ofte er de som kommer som representerer majoriteten av kristne i verden. Våre norske menigheter er ofte marginale i uttrykk og i funksjon. Vi må se at det ligger muligheter i dette nye møtet for begge parter. Migrantmenighetene har mye glød og er ivrige i bønn, men er ikke trent for å drive misjon i Norge.

Norske har mer kjennskap til kontekst, men mangler mye av pasjonen og gløden. Om man kunne smitte hverandre med det beste, så ville en ny misjonal praksis kunne bli til i et Norge som desperat trenger nye initiativ. Et annerledes samfunn med økte forskjeller og avstand mellom mennesker gir kirken nye oppgaver.

Det ble også kommentert at menighetens oppgave ikke er å kaste seg på et politisk maktperspektiv i møte med spørsmål rettet mot migranter, eller kun se migrantmenigheter som objekt for en strategi, men heller spørre: “Hva er det Gud ønsker å gjøre i blant oss nå?”

Norme arrangerte konferansen Migrasjon og misjon 30. mars med bidragsyterne som danske Mogenes Mogensen som er forfatter av flere bøker og driver intercultural.dk, og Stian Eriksen, ansatte ved Høyskolen for ledelse og teologi med for tiden stipendiat på VID-Vitenskapelige høyskole deltok.

Bilde:
Panel bestående av: (fv) Ordstyrer Dag-Håkon Eriksen (Normisjon), Rune Fiskerstrand (KIA), Shalome Croos (Ung baptist), Lemma Desta (Norges Kristne Råd), Frank Ole Thoresen(rektor ved Fjellhaug bibelskole).

Les også

Areopagos overtar baptistenes Ungkloster-arbeid

Areopagos tar over kommunitetsarbeidet Ungkloster fra Ung Baptist. Leder i Ung Baptist Kjell Einar Mong Granholt (t.v) er fornøyd med at Ungkloster-koordinator Fredrik Krunenes fra nyttår blir kollega med leder for Etter Kristus, Ruth Burch Skree, i Areopagos. Håpet er at enda flere skal få øynene opp for et forpliktende kommunitetsliv preget av trospraksis, rytmer og fellesskap i hverdagen sammen med Gud.
Les mer

“Er jeg som etnisk nordmann så tolerant og inkluderende som jeg tror?”, spør Kjell mens Thaku lurer på: “Oppleves jeg som en utakknemlig og sur innvandrer og hårsår kvinne i møte med det norske samfunn?”
Les mer

Ber norske kristne være mer kritiske til egen kultur

– Kristne som går i menigheter der folk stort sett ligner dem selv bør være mer ukomfortable med det, sier Gabriel Stephen.
Les mer
1 - 3 av 143
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone