Fornyet kontakt inspirerer
Fornyet kontakt inspirerer
9 desember 2016
Kontakten mellom baptistene i Nord-Norge og Rivermont Avenue Baptist Church er gjenopprettet etter nesten 70 år.

Av Roger Dahl

For nesten 70 år siden kom pastor Josef Nordenhaug hjem til Norge med 8000 dollar i kofferten, som var gaver fra menigheten han da betjente i USA til gjenreisning og evangelisk arbeid i det hardt krigsrammede hjemlandet Norge.

Rivermont Avenue Baptist Church, eller Gospel Community Church som menigheten kaller seg nå, ligger i Lynchburg i staten Virginia i USA. Den tradisjonsrike menigheten, som har fått gitt navn til baptistenes ungdomssenter i Nord-Norge ble stiftet i 1896, og var på sitt største en menighet med over 1200 medlemmer.  I årene 1941 til 48 var nordmannen Nordenhaug pastor i menigheten, og fikk altså gleden av å reise hjem til gamlelandet med den store misjonsgaven.

Blant annet brukte han av disse midlene som startkapital i oppbyggingen av Rivermont utenfor Harstad. Det må ha vært spesielt for Nordenhaug å bringe denne gaven til sine venner i Norge. Et land han gjennom krigsårene hadde vært fohindret fra å ha kontakt med, selv til sin nærmeste familie.

Josef Nordenhaug, som vokste opp i Norge, betjente flere menigheter i USA, var rektor ved Baptist Theological Seminary i Sveits, og ble i 1960 valgt til generalsekretær i Baptist World Alliance, som han tjente som til sin død, 18. september 1969. 

Pastor Magnus Lund, som vokste opp rett over fjorden for ungdomssenteret og er pastor i Kvæfjord Baptistmenighet var nylig i USA. Han besøkte da Rivermont Avenue Baptist Church for å uttrykke norske baptisters takknemlighet.  Menigheten har i ettertid publisert en film om gaven som ble gitt og den fornyede kontakten som er opprettet.

Les også

Høstnummeret i trykken

Den tredje utgaven av Distriktsnytt i 2023 er nå i trykken. Gled deg over mange positive nyheter og inspirerende lesning fra vår nordligste landsdel.
Les mer

Rundet 100 år med stil

Gunvor Jacobsen fra Andenes rundet 100 år med todagers feiring 10. og 11. november.
Les mer

Faren var fisker og sønnens store helt

Frank Einar Hansen snakker i podcasten Fiskeribølgen om drømmen om å bli fisker som ble knust av sjøsjuken, om fiskerene i baptistmenigheten på Andenes og om oppveksten i fiskeværet. (Foto: Ivar Hjelvik)
Les mer
1 - 3 av 250
...

© 2014 Baptist.no

Baptistkirken Norge  |   Chr. Krohgs gt 34, N-0186 Oslo, Norway
Tlf. (+47) 67103560  |   post@baptist.no
Gavekonto 3000.15.93672  |  VIPPS: 10910
Intranett 

Powered by Cornerstone